Y-AMT logo in een witte studio.

Y-AMT geautomatiseerde versnellingsbak

Bij Yamaha is elke stap in technologische ontwikkeling gericht op het verbeteren van de rijervaring, waardoor bestuurders nog meer voldoening halen uit elke rit.

Bij Yamaha is elke stap in technologische ontwikkeling gericht op het verbeteren van de rijervaring, waardoor bestuurders nog meer voldoening halen uit elke rit.

Volgende Generatie Shifttechnologie

Met de Y-AMT geautomatiseerde versnellingsbak kunnen de schakeleigenschappen van de motor worden aangepast aan zowel de voorkeur van de bestuurder als de verschillende wegomstandigheden. Rijders kunnen kiezen tussen handmatig schakelen (MT) of volledig automatisch schakelen (AT).

Knop Y-AMT.
Plus-knop Y-AMT.

MT: Manual Transmission

In de handgeschakelde modus (MT) kun je snel en nauwkeurig schakelen met slechts één druk op de knop, zonder een koppelingshendel te hoeven bedienen. Met je wijsvinger en duim bedien je de plus- en min-hendels voor op- en terugschakelen. Voor meer controle tijdens sportief rijden kan de plus-hendel ook worden uitgetrokken om omhoog te schakelen, en ingedrukt om omlaag te schakelen, wat meer vrijheid biedt omdat je duim op het stuur blijft.

AT: Automatic Transmission

In de automatische modus (AT) kunnen motorrijders kiezen uit twee programma's voor verschillende rijscenario's. Met de duim bediende 'modus'-knop kunnen rijders op elk moment schakelen tussen de sportieve 'D+'-modus voor hogere toerentallen en een intensere rijervaring, en de 'D'-modus voor een soepelere schakelervaring en optimale controle bij lage snelheden, ideaal voor stadsverkeer en manoeuvreren.

Stuur voorbeeld met een Y-AMT systeem.
Koppeling van de Y-AMT.

Betrokkenheid en Controle

Omdat handen verfijnder zijn verbonden met de hersenen dan voeten, biedt handmatig schakelen een snellere en meer intuïtieve bediening. Hierdoor kunnen motorrijders zich volledig concentreren op het gebruik van gas, remmen, lichaamspositie en gripniveau, wat resulteert in een intensere rijervaring. Bij Y-AMT-modellen wordt er geen schakelpedaal geïnstalleerd, waardoor motorrijders hun linkervoet op de voetsteun kunnen houden voor betere controle en gewichtsverdeling, vooral in bochten.

De bediening van de koppeling is zeer progressief, wat zorgt voor een natuurlijke rijervaring bij alle snelheden. Het Y-AMT-systeem maximaliseert de krachtige eigenschappen van Yamaha's crossplane-motorblokken, speciaal ontwikkeld voor sportief rijden. De consistentie en precisie van elke schakeling overtreft zelfs de nieuwste quickshifters, wat de opwinding en adrenaline van snelle, soepele schakelingen vergroot.

 

Y-AMT geautomatiseerde versnellingsbak

De Y-AMT omvat de relatie tussen motorrijder en machine, benadrukt door de Jin-Ki Kanno-filosofie van Yamaha. Deze filosofie biedt een unieke en leuke rijervaring, ongeacht de rijomstandigheden, de weg of het doel van de reis. Met Y-AMT uitgeruste motorfietsen zullen de perceptie van motorrijden veranderen. Dit resulteert in een diep betrokken rijervaring en het beleven van Kando, een Japans woord dat staat voor het gevoel van diepe voldoening en intense opwinding dat wordt ervaren bij een product van uitzonderlijke waarde, kwaliteit en prestaties. Yamaha zal binnenkort Y-AMT introduceren in een reeks modellen, waarmee deze innovatieve technologie toegankelijk wordt voor sportief rijden, toeren en woon-werkverkeer.

Yamaha zal binnenkort beginnen met de introductie van Y-AMT in een reeks modellen, van sportieve motoren tot toer- en woon-werkverkeermodellen. Bereid je voor op een nieuw tijdperk van rijplezier en ontdek de toekomst van motorrijden met Yamaha's Y-AMT.