druppellader motoren

Druppelladers voor motoren

Alles wat je moet weten
Kom alles over accu's, druppelladers en de werking te weten. Na het lezen, weet je precies waarom je er een nodig hebt.

Alles wat je moet weten
Kom alles over accu's, druppelladers en de werking te weten. Na het lezen, weet je precies waarom je er een nodig hebt.

Druppelladers en motoren

Net als heel veel onderdelen in voertuigen houden ze ervan om te bewegen. Op en neer, heen en weer, in de rondte. De naaf van de wielen, cilinderkoppen en ga zo maar door. De accu van jouw motor is ook zo’n ding. Accu’s staan het liefst heel de dag aan. Maar er zijn tijden in het jaar waarin jouw accu een lege en eenzame periode tegemoet gaat. En dat vindt ‘ie niet fijn.

A2 motoren
optimate 4 druppellader

Waarom druppelladers: voorkom een korte levensduur van een accu

Er is een aantal manier waarop je kunt voorkomen dat je accu naar de knoppen gaat.

Stroomtrekkers – wat zijn dat? Functies en opties op je motor die onnodig veel stroom trekken. Zeker op de kortere wil je die vermijden. Denk aan functies als handvatverwarming bijvoorbeeld.

Korte ritten – Naast dat motoren op hun best zijn wanneer ze 'aan' staan, zijn er meerdere voordelen. Rijd korte afstanden zo weinig mogelijk of helemaal niet. Als het onvermijdelijk is, let dan op de spanning en sluit hem regelmatig aan op de oplader om hem op te laden. 

Starten in de winter – Dit raden we aan, maar net zoals je korte ritten wilt vermijden, is het kort aanschakelen van de motor niet aan te raden. Condensatie in de lucht kan zich een weg banen diep in de uitlaat en zorgt daarmee dat deze van binnenuit begint te rotten. Als je motor start, zorg dan dat je deze minstens 15 minuten laat lopen.

Waarom moet mijn motor aan een druppellader?

Een druppellader zorgt voor een langere gezondheid van de accu van je motor. Een accu is aan meer onderhevig dan je vaak denkt. Het is een ondergeschoven kindje voor velen. Je motor start elke dag weer.

Het fijne onstekingsgeluid waarna de motor begint de te ronken, je dashboard dat verlicht en alle software de motor wordt geactiveerd. Totdat deze dat op een dag niet meer doet. Volgens de ADAC (de ANWB van Duitsland) voert de accu de lijst aan als het gaat om pechhulp-situaties.

Vooral lagere temperaturen vormen een gevaar voor accu. De kou in de winter zorgt voor minder vermogen. Zeker als het richting het nulpunt gaat of eronder, dan krijgt de accu flinke klappen.

Bij temperaturen onder de nul kan de accu tot de helft van z’n vermogen verliezen. En dat terwijl bij het starten juist meer vermogen wordt gevraagd wordt. Een accu staat dus graag aan en een druppellader houdt de accu actief in tijden dat de motor stilstaat.

 

Voordelen van een druppellader

Een accu’s beste vriend in donkere tijden. Een druppellader is een type batterijlader dat is ontworpen om een batterij op te laden en deze vervolgens opgeladen te houden zonder de batterij te beschadigen. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een druppellader:

Verlengt de levensduur van de batterij: Een druppellader zorgt ervoor dat de batterij volledig is opgeladen en dat de lading op peil blijft, waardoor de levensduur van de batterij wordt verlengd. Dit komt doordat de druppellader de batterij niet overlaadt, wat de levensduur kan verkorten.

Bespaart geld - Door de levensduur van de batterij te verlengen, hoeft u minder vaak nieuwe batterijen te kopen, wat u geld bespaart op de lange termijn.

Handig in gebruik - Druppelladers zijn over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk en vereisen weinig tot geen onderhoud. U hoeft zich geen zorgen te maken over het regelmatig controleren van de batterij om te zien of deze volledig is opgeladen.

Geschikt voor verschillende soorten batterijen: Druppelladers zijn geschikt voor verschillende soorten batterijen, waaronder loodzuur- en lithium-ion-batterijen.

Veilig - Druppelladers zijn veilig in gebruik en hebben verschillende beveiligingsfuncties, zoals kortsluitbeveiliging, overspanningsbeveiliging en oververhittingsbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de lader en de batterij niet beschadigd raken tijdens het opladen.

display van diverse druppelladers
tecmate druppellader productfoto

Soorten druppelladers

Simpele druppelladers - Ten eerste hebben we de eenvoudige druppelladers! Deze zijn super makkelijk in gebruik en zijn echt betaalbaar! Ze werken door een lage, constante stroom naar de batterij te sturen, zodat deze altijd vol en klaar voor gebruik is. Maar als de batterij helemaal leeg is, kan het wel even duren voordat hij helemaal is opgeladen.

Slimme druppelladers - Maar als je iets meer geavanceerd wilt, dan zijn slimme druppelladers absoluut het overwegen waard! Deze slimme jongens kunnen communiceren met de batterij van je motorfiets om de perfecte oplaad- en onderhoudsmodus te bepalen. En ze bieden ook nog extra functies zoals beveiliging tegen overbelasting, kortsluiting en omgekeerde polariteit! Ze zijn iets duurder dan eenvoudige druppelladers, maar bieden wel veel meer geavanceerde functies!

Zonnedruppelladers - En dan hebben we nog zonnedruppelladers! Hoe cool is dat? Deze druppelladers krijgen hun stroom van zonnepanelen, wat betekent dat je geen stopcontact nodig hebt! Dit maakt ze ideaal voor iedereen die zijn motorfiets opslaat op een locatie zonder toegang tot elektriciteit.

Draagbare druppellader - En als laatste hebben we nog draagbare druppelladers! Deze zijn super handig, want ze werken op batterijen en zijn dus lekker draagbaar! Perfect voor als je je motorfiets opslaat op een locatie zonder toegang tot elektriciteit. Ze zijn misschien niet zo krachtig als andere soorten druppelladers, maar zijn nog steeds super handig om bij de hand te hebben!

Een ander belangrijk punt om op te letten is de laadsnelheid. Sommige laders zijn sneller dan andere en je wilt er zeker van zijn dat je de juiste laadsnelheid kiest voor jouw specifieke behoeften. Een te snelle lading kan de levensduur van de accu verkorten, terwijl een te langzame lading betekent dat je langer moet wachten voordat je weer kunt rijden.

Waar moet je op letten bij druppelladers

Nu je weet wat voor soorten druppelladers er zijn, is het ook belangrijk te weten welk type accu je hebt. Old timers hebben bijvoorbeeld nog een 6v aansluiting terwijl tegenwoordig vrijwel alle motoren met een 12v aansluiting komen. Doe navraag mocht je hier niet zeker over zijn.

Lood-zuur accu’s – ten eerste hebben we lood-zuur accu's, ook wel bekend als natte accu's. Deze zijn het meest voorkomend en zijn over het algemeen betaalbaar en betrouwbaar. Ze werken door een elektrolyt op basis van zwavelzuur te gebruiken om stroom te produceren en hebben regelmatig onderhoud nodig om hun prestaties op peil te houden.

Gelaccu’s - Een andere populaire optie zijn gel accu's, die een speciaal elektrolyt bevatten dat is geleiachtig gemaakt, waardoor ze lekvrij en onderhoudsvrij zijn. Ze zijn echter wel duurder dan lood-zuur accu's en zijn over het algemeen niet zo krachtig.

AGM accu’s -  een derde optie zijn AGM accu's, die een glasvezelmat gebruiken om de elektrolyt vast te houden. Ze zijn ook lekvrij en onderhoudsvrij en bieden over het algemeen betere prestaties dan gel accu's, maar zijn duurder in aanschaf.

Zorg ervoor dat de acculader geschikt is voor het type accu dat je hebt. Niet elke lader is geschikt voor elk type accu, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest.

Lithium accu - een LiFePO4 Lithium-accu is een type oplaadbare batterij die steeds populairder wordt bij motorrijders vanwege de voordelen die deze biedt ten opzichte van traditionele loodzuuraccu's. LiFePO4 staat voor Lithium Iron Phosphate en is een chemische samenstelling van de accu.

Een van de belangrijkste voordelen van een LiFePO4 Lithium-accu is dat deze veel lichter is dan een traditionele loodzuuraccu, waardoor je motorfiets dus ook lichter wordt en beter presteert. Deze accu’s zijn wel duurder dan loodzuuraccu’s.

koppelstukje van druppellader
optimate 4 doos met inhoud

Druppelladers – vragen en antwoorden

Wat is een goede druppellader voor de motor?

De lage spanning van een druppellader is bedoeld om de levensduur van de batterij te verlengen en overbelasting te voorkomen. Onze tip: koop geen laders van een onbekend merk, maar bijvoorbeeld die van gevestigde merken, zoals C-TEK of OPTIMATE.

De druppelladers van deze merken zorgen voor zowel een oplaad- als een ontlaadproces. Wat betekent dat? Omdat er in de accu geen activiteit is, zorgen deze laders ervoor dat er een sinus-vormig evenwicht bestaat tussen accu oplading en ontlading. Normaalgesproken doet de motor dit uit zichzelf tijdens het rijden. De verbruikers maken de accu leeg, en het laadsysteem compenseert dit weer. Dus door deze tactiek te gebruiken, zal je accu het langst meegaan.

Hoe lang moet mijn motor aan een druppellader?

Minstens 8 uur is aan te raden, maar liever 24uur. Dit garandeert dat de accu volledig is opgeladen. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat het niet alleen om de tijd gaat maar ook om de frequentie. Zeker in tijdens dat je de motor minder gebruikt, zorg dat je de accu geregeld aansluit op de druppellader.

Kun je de motor starten met druppellader?

Het simpelste is om de stekker van de druppellader even uit het contact te trekken. Je kan de motor echter wel starten. De druppellader laadt de accu van je motor langzaam op en houdt deze op peil, zelfs tijdens het gebruik van de motor. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de lader correct is aangesloten en dat de stroomvoorziening naar de lader niet wordt onderbroken tijdens het gebruik van de motor.

Zorg er ook voor dat de motor niet te lang stilstaat terwijl deze aan de druppellader hangt, omdat dit kan leiden tot overladen van de accu en schade aan de lader. Als vuistregel wordt aanbevolen om de druppellader na ongeveer 24 uur los te koppelen van de accu om overladen te voorkomen.

Aanbod druppelladers voor motoren

Ons aanbod druppelladers zijn compatible met alle motoren en kun je vinden bij onze accessoires. Ben je opzoek naar andere onderdelen of aanverwante producten, ga dan naar onze site. Heb je vragen over druppelladers? Neem contact op met onze productspecialist door naar 020 480 80 10 te bellen.

A2 motoren