motorrijder is aan het lane splitten.

Angst tijdens motorrijden. Hoe ga je hiermee om?

Hoe kan jij je angsten overwinnen?
In deze blog bespreken we de meest voorkomende angsten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoe kan jij je angsten overwinnen?
In deze blog bespreken we de meest voorkomende angsten en hoe je hiermee om kunt gaan.

Acht meest voorkomende angsten voor beginnende motorrijders

Als beginnend (A2) motorrijder is het normaal om angsten te hebben tijdens het rijden. Motorrijden gaat tenslotte gepaard met risico’s en onzekerheden. Echter is het erg belangrijk om deze angsten te overwinnen en veilig op de weg te blijven rijden. Hieronder bespreken we enkele meest voorkomende angsten onder beginnende motorrijders en geven we tips over hoe je hiermee het beste om kunt gaan. De volgende onderwerpen worden besproken:

Angst om te vallen                  Angst voor mechanische problemen

Angst in het verkeer                Angst voor andere weggebruikers

Angst voor snelheid                Angst voor rijden op de snelweg

Angst voor bochten                Angst om te hard te rijden

A2 motoren

Angst om te vallen

De angst tijdens motorrijden om te vallen is een veel voorkomende angst onder beginnende motorrijders. Het is belangrijk om vooraf te beseffen dat een valpartij altijd kan gebeuren, zelfs als je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Ook is het goed om te weten dat een keer vallen niet het einde van de wereld is…

Door het dragen van beschermende kleding kan je lichamelijke schade zo goed mogelijk reduceren, draag dus ook altijd beschermende kleding! Daarnaast is het belangrijk om een goede rijopleiding te volgen en een motorfiets te kiezen die bij jou ervaring en vaardigheden past. Het is ook belangrijk om je rijstijl aan te passen aan de weersomstandigheden en om extra voorzichtig te rijden op bochtige wegen. Op deze manier kun je het risico op een valpartij aanzienlijk verminderen.

Man gevallen met zijn motor.
Heel druk verkeer met veel motoren in bangkok.

Angst in het verkeer

Veel beginnende motorrijders hebben hebben angst tijdens motorrijden om in (druk) verkeer te rijden en zijn bang om tussen voertuigen te rijden. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat het verkeer misschien wel hectisch lijkt, maar dat je als motorrijder vaak juist sneller en een stuk wendbaarder bent dan andere weggebruikers. Door defensief te rijden en voldoende afstand te houden tot andere voertuigen, vergroot je je eigen veiligheid en verminder je de kans op ongevallen.

Angst voor snelheid

Veel beginnende motorrijders hebben angst tijdens motorrijden om te hard te rijden en voelen zich ongemakkelijk bij hogere snelheden. Het is belangrijk om te onthouden dat snelheid geen doel op zich is en dat het belangrijkste is om jezelf en anderen veilig te houden.

Als je je onzeker voelt over het rijden op hogere snelheden, probeer dan geleidelijk snelheid op te voeren en leer hoe je de remmen en de versnellingsbak op de juiste manier kunt gebruiken om veilig te rijden. Om comfortabeler te worden op hogere snelheden, kan je oefenen op afgesloten wegen of gebieden waar weinig verkeer komt.

Motorrijder Actiefoto Kikvors view 2023 yamaha mt 07 pure die 's nachts door de stad rijdt.
Actiefoto 2023 Kawasaki ZX-10 R close up schuin vooraanzicht motorrijder hangend door de bocht op circuit

Angst tijden motorrijden door bochten

Bochtige wegen zijn vaak een grote angst voor beginnende motorrijders, vooral scherpe bochten. Het is belangrijk om je snelheid te matigen en uit te gaan van je eigen vaardigheden. Maar overschat jezelf ook niet, door te blijven oefenen kun je bochten steeds sneller en gemakkelijker nemen. Oefen het nemen van bochten op een afgelegen weg waar je jezelf niet in gevaar brengt en bouw rustig op totdat je meer vertrouwen hebt in je vaardigheden.

Angst voor rijden op de snelweg

Veel beginnende motorbestuurders hebben angst tijdens motorrijden om op de snelweg te rijden, door de hoge snelheden en de drukte van het verkeer. Het is hier belangrijk om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden en je te concentreren op het anticiperen van het gedrag van andere weggebruikers. Het kan helpen om eerst te oefenen op rustige wegen voordat je de snelweg op gaat, of een snelweg te kiezen die maar twee banen breed is.

Motorrijder rijd op snelweg met een groene lijn (100km/u).
wit met rode Yamaha YZF-R125 World GP 60th Anniversary rijd op een circuit te zien vanuit het zijaanzicht

Angst om te hard te rijden

Sommige beginnende motorrijders kunnen zich zorgen maken dat ze te snel zullen rijden en de controle over de motorfiets zullen verliezen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet nodig is om snel te rijden om van het motorrijden te genieten en dat veiligheid altijd voorrang moet hebben op snelheid.

Ook zijn sommige beginnende motorrijders hebben angst tijdens motorrijden dat ze verslaafd zullen raken aan de sensatie van de snelheid en dat ze risico’s zullen nemen om deze sensatie te ervaren (adrenalineverslaving). Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s die hierbij komen kijken je de veiligheid van zowel jezelf als andere weggebruikers.

Angst tijdens motorrijden voor andere weggebruikers

Naast het rijden tussen andere voertuigen, kunnen beginnende motorrijders ook bang zijn voor onvoorspelbaar gedrag van andere weggebruikers, zoals automobilisten die abrupt remmen of van baan wisselen. Het is hierbij weer belangrijk om altijd defensief te rijden en voldoende afstand te houden, zodat je genoeg tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties.

Actiefoto 2023 Suzuki V-Strom 650A van twee motorrijders die over een bergpas rijden met rotsachtige kliffen op de achtergrond

Angst voor mechanische problemen

Beginnende motorrijders denken vaak dat een motor niet betrouwbaar is en sneller mechanische problemen krijgt dan een auto. Dit ligt natuurlijk volledig aan de eigenaar en zijn rijstijl, echter is dit in de meeste gevallen onwaar.

Deze angst is het meest aanwezig, wanneer de motor een onbekend geluid / trilling maakt. Sommige geluiden of trillingen kunnen uiteraard wijzen op een mechanisch defect. Het is om deze reden belangrijk om de geluiden en trillingen van jou motorfiets te leren kennen en om verdachte geluiden of trillingen te onderzoeken. De basis regel om deze angst te onderdrukken is regelmatig onderhoud (laten) plegen aan uw motorfiets.

A2 motoren

Ben je klaar om de weg op te gaan?

Bij MotorCity zijn we trots en erkend dealer van YahamaSuzukiKawasakiRoyal EnfieldCFmoto en Can-Am. Ben je opzoek naar een occasion A2-motor, geen probleem. We hebben altijd een ruim aanbod

Je kunt ook altijd even contact opnemen voor advies en actueel aanbod in onze showroom. Of bel met 020 480 80 10.

Ben je opzoek naar specifieke accessoires of onderdelen. Of wil je iets laten monteren, neem dan contact op met onze werkplaats