Je motor ketting schoonmaken

Motorketting schoonmaken
In deze blog lees je alles over het schoonmaken van jouw motorketting

Motorketting schoonmaken
In deze blog lees je alles over het schoonmaken van jouw motorketting

Je motor ketting schoonmaken

Hoe vaker jij je motor gebruikt, des te belangrijk het is om regelmatig je ketting schoon te maken en te behandelen. In deze blog leggen we uit hoe je kunt controleren of je ketting schoongemaakt moet worden, hoe je het beste kunt reinigen en hoe je het beste kunt behandelen.

Het controleren of je ketting gereinigd moet worden is eigenlijk heel simpel. Als je niet meer tegen een blinkend glimmende ketting aankijkt of tegen mooie strakke schone tandwielen, dan is het tijd om je ketting te reinigen. Wat bedoelen we met reinigen? We bedoelen dat we de onderdelen ontvette zodat deze weer ruimte kunnen maken voor nieuw vet.

A2 motoren

Wat bedoelen we dan eigenlijk met de motor ketting schoonmaken?

Het gaat hier specifiek om het ontvetten, schoonmaken van de vitale motoronderdelen zodat deze weer ruimte kunnen maken voor nieuw vet.

Bereid je wel voor op vieze handen!

Begin eens door met je vinger over de ketting en ook over de tandwielen gaan. Wat je zult merken in een gezonde situatie is dat je heel nattig kettingvet aan je vingers zult hebben. En dat is precies wat je wilt.

Een signaal om te beginnen met reinigen is wanneer je een gumachtige substantie voelt aan je vingers. Het smeer is echt stijf en is qua dikte onnatuurlijk. Als dit het geval is, kun je eigenlijk wel stellen dat het tijd wordt om je ketting en je tandwielen te gaan reinigen.

Er zijn verschillende manieren om je ketting te reinigen en wij gaan je stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt doen. Een van de eerste manieren om te controleren of je ketting gereinigd moet worden, is door simpelweg te kijken naar de uitstraling van je ketting en tandwielen.

Kijk je niet meer tegen een blinkend glimmende ketting aan of tegen mooie strak schone tandwielen, dan kun je eigenlijk best wel stellen dat jouw ketting om jouw tandwielen gereinigd moet worden.

Motor ketting schoonmaken stap voor stap

Als je de ketting van je motor grondig wilt aanpakken, zet je de volgende stappen:

  • Breng je motorfiets naar een washok of een andere geschikte locatie waar je de ketting kunt reinigen zonder dat het vuil op andere plaatsen komt
  • Haal de ketting van je motorfiets af, indien nodig.
  • Gebruik een speciale kettingreiniger of een oplossing van water en milde zeep om de ketting grondig schoon te maken.
  • Borstel de ketting grondig met een stevige borstel, zorg ervoor dat je de tandwielen ook goed schoonmaakt.
  • Spoel de ketting af met schoon water
  • Droog de ketting af met een schone doek.
  • Behandel de ketting door deze te vetten met een kwalitatief goed smeermiddel. Zorg ervoor dat je niet teveel vet gebruikt.
  • Monteer de ketting weer op de motorfiets, indien nodig.
  • Controleer regelmatig de staat van de ketting en herhaal deze reinigings- en behandelingsprocedure wanneer nodig.
  • Vergeet niet om je tandwielen ook regelmatig te controleren, reinigen en behandelen, zodat je veilig en met een goede prestatie kunt rijden.

Aan de slag met het schoonmaken van je motor ketting

Het reinigen van je ketting is een vies klusje, maar het is wel noodzakelijk om je ketting in goede conditie te houden. Het beste is om je motor naar een washok te brengen en hier het reinigen te doen.

Als je motor uit is, is het handig om een middenbok te gebruiken. Of vraag iemand om met je mee te rijden. Neem ook wat paddock stands mee. Zo kun je ze handig gebruiken tijdens je wasbeurt.

Aan de hand van de volgende stappen kun je weer met een gerust hart de weg op.

Hoe bereid ik het reinigen van mijn ketting voor?

Waar je in de eerste instantie niet heel veel vrienden mee maakt is als je je motorfiets gaat reinigen of je ketting gaat reinigen in de achtertuin. Je gaat de ketting en de tandwielen ontdoen van heel veel vet wat je waarschijnlijk niet tussen de bloemen van je mooie strakke tuin wil hebben.

Dus ons advies is om deze lekker naar een washok te brengen en om hier de reinigingswerkzaamheden verder voort te zetten. Wat het allermooiste is, is als je motor uit is gerust met een middenbok. En wat je anders het beste kan doen is vragen of iemand uit je nabije omgeving met je mee wil rijden.

Stabiliseer je motor

Eenmaal aangekomen bij de wasplaats zul je de paddock stands of de middenbok gaan gebruiken. Zo kun je de achterkant van de motor op een makkelijke manier reinigen. Een ketting zit vol met hoekjes en gaatjes. Pak de ketting van alle kanten mee.

Behandelen van de motor ketting

Na het reinigen is het tijd om de ketting te behandelen. Dit kun je het beste doen door de ketting te vetten. Dit zorgt ervoor dat de ketting soepel blijft draaien en dat er geen roest ontstaat. Zorg ervoor dat je altijd een kwalitatief goed smeermiddel gebruikt en dat je de ketting goed insmeert.

Tandwielen

Als je dan toch bezig bent met het schoonmaken van je ketting, pak dan gelijk de tandwielen mee. Deze staan immers met elkaar in contact. Een schone motor ketting is zo weer vies door vieze tandwielen. Behandel je tandwiel zoals je je ketting behandelt en je zit gebakken.

 

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van je motor ketting

Welke producten moet je gebruiken?

Gebruik hoogwaardige producten zoals de ketting reiniger van Putoline. Je kunt je ketting daarna invetten met de ketting spray van Putoline deze is namelijk ook te gebruiken voor andere smeerpunten van jouw motor en is daarnaast ook bestand tegen hogere temperaturen. De spray is ook waterafstotend en zorgt ervoor dat bij regelmatig gebruik je tandwielen en ketting langer meegaan. 

Hoe lang gaat een motor ketting mee?

Dit ligt er maar net aan hoe goed jij jouw ketting verzorgd en of jij hem regelmatig schoonmaakt. daarnaast is het belangrijk dat je de ketting regelmatig stelt. 

Wanneer moet ik mijn motor ketting vervangen? 

Ook dit is afhankelijk van hoe goed en hoe vaak jij jouw motorketting schoonmaakt en of jij dit met hoogwaardige producten doet. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw ketting regelmatig stelt zodat er zo min mogelijk slijtage optreed. Als je dit goed doet dan zou je ketting tot wel 50.000 km mee kunnen gaan! Houd dus de slijtage van jouw ketting goed in de gaten. Of kom langs bij ons in de werkplaats voor een check. 

 

 

 

 

Motor ketting schoonmaken is belangrijk

Samenvattend is het belangrijk om regelmatig je ketting schoon te maken en te behandelen om je fiets in goede conditie te houden.

Controleer regelmatig of je ketting gereinigd moet worden door te kijken naar de glans van je ketting en tandwielen.

Reinig je ketting in een oude washok of neem iemand mee om mee te rijden naar een wasplaats. Gebruik een middenbok of paddock stands om je fiets te onderhouden.

Na het reinigen is het tijd om de ketting te behandelen door deze te vetten met een kwalitatief goed smeermiddel.

Motor ketting kopen?

Je motor ketting schoonmaken is en blijft belangrijk. Neem er dus een keer goed de tijd voor en bouw routine op.

Dat maakt het leven van jou en je motor aangenamer. Het onderdeel dat je motor aandrijft moet je immers koesteren.

Bij MotorCity Amsterdam bieden we alle onderdelen, beurten en producten aan omtrent motor kettingen. En natuurlijk de kettingen zelf ook.

Wil je meer informatie hebben over onze kettingen, neem contact op of boek een afspraak met onze werkplaats.

A2 motoren