Motornavigatie
Alles over motornavigatie
Leer alles over motornavigatie. Welke opties zijn er, waar moet je rekening mee houden en uiteraard leer je alle merken kennen uit de wereld van de motornavigatie.
Alles over motornavigatie
Leer alles over motornavigatie. Welke opties zijn er, waar moet je rekening mee houden en uiteraard leer je alle merken kennen uit de wereld van de motornavigatie.
Motornavigatie. Nooit meer zonder. >
Motornavigatie is niet meer weg te denken bij motorliefhebbers. Een paar kilometer rijden om vervolgens een fysieke routekaart erbij te pakken zijn al een aantal jaren voorbij. Een motor-navigatiesysteem is een ‘vast’ onderdeel van de motor geworden. Net als de navigatie in auto’s is het een extreem behulpzame bron en kun je focus op de weghouden. Daarbij gaan de functionaliteiten van de navigatiesoftware tegenwoordig voorbij aan het uittekenen van een route. Lees verder.
Mooie road trips, snel van A naar B. De snelste route, de kortste route. Er zijn meer redenen te bedenken om wel met een motornavigatie te rijden dan zonder.Het motornavigatie-systeem bestaat kortweg uit twee onderdelen. Het elektronische onderdeel; het navigatiekastje zelf en de bevestigingsmodule.
Functies van motornavigatie
Navigatiesoftware komt vandaag de dag grofweg met de volgende functies:
Kaart: De meeste navigatiesystemen voor motorfietsen bevatten een kaart van het gebruikte gebied, zodat u kunt zien waar de motorfiets heen gaat en hoe u daar kunt komen.
Routebepaling: Motornavigatie helpt motorrijders bij het bepalen van de beste route naar hun bestemming, rekening houdend met factoren als afstand, tijd en wegomstandigheden.
Spraakbesturing: Sommige navigatiesystemen voor motorfietsen hebben een spraakbesturingsfunctie waarmee de bestuurder van de motorfiets de navigatie-instructies kan volgen zonder zijn handen van het stuur te halen.
Live verkeersinformatie: Sommige motornavigatiesystemen geven real-time verkeersinformatie zodat motorrijders kunnen zien of er files of andere vertragingen op hun route zijn, bijvoorbeeld
POI's: Motornavigatiesystemen helpen motorfietsen ook bij het vinden van bestemmingen, restaurants en andere bestemmingen op hun route.
Bluetooth-connectiviteit: Veel motornavigators hebben Bluetooth-connectiviteit, waardoor rijders hun mobiele telefoons kunnen koppelen met het apparaat voor handsfree bellen en muziek afspelen.
De opties>
Nu zijn er twee opties die je doorgaans ziet. De officiële navigatiemodules die geproduceerd zijn door fabrikanten die zich volledig op navigatieproducten richten, of je eigen telefoon die tegenwoordig, op zwaardere functies na, niet meer onderdoen voor officiële navigatiesystemen.
Navigatiesystemen
Er zijn verschillende merken motornavigatie op de markt. Hieronder vindt u een lijst met enkele bekende merken. We focussen hier met name op de twee grootste spelers: Garmin en TomTom
Garmin
Garmin is een van de bekendste merken op het gebied van GPS-navigatie en biedt een breed scala aan navigatiesystemen voor motorfietsen, waaronder: B. Zumo en Dezl.
Garmin is een bedrijf dat een verscheidenheid aan navigatiesystemen en andere navigatie gerelateerde producten en diensten aanbiedt, waaronder systemen die speciaal zijn ontworpen voor motorrijders.
Deze systemen geven routeplanning en navigatie-instructies aan motorrijders en kunnen ook informatie geven over weersomstandigheden, verkeersomstandigheden en andere aanverwante zaken.
Garmin biedt verschillende opties voor motorrijders, waaronder een GPS-navigator die speciaal is ontworpen voor motorfietsen en scooters. Deze systemen worden meestal geleverd met een waterdichte en schokbestendige behuizing om de elementen onderweg te weerstaan. We bieden ook vaak motor specifieke kaarten, inclusief routes die geschikt zijn voor motorfietsen en scooters, evenals informatie over motormusea, benzinestations en andere plekken voor motorrijders.
Garmin biedt ook een smartphone-navigatie-app die speciaal is ontworpen voor motorrijders. Deze apps bieden dezelfde functionaliteit als een gps-navigator, maar draaien op je smartphone en gebruiken internet om kaarten en andere informatie te downloaden. Deze apps zijn een goedkopere optie dan GPS-navigators, maar ze hebben een smartphone nodig.
Samenvattend biedt Garmin diverse navigatiesystemen voor motorrijders, waaronder GPS-navigators en navigatie-apps voor smartphones. Deze systemen geven routeplanning en navigatie-instructies aan motorrijders en kunnen ook informatie geven over weersomstandigheden, verkeersomstandigheden en andere aanverwante zaken.
TomTom
TomTom is een bedrijf dat navigatiesystemen en andere navigatie gerelateerde producten en diensten levert, waaronder systemen die speciaal zijn ontworpen voor motorrijders. Deze systemen geven routeplanning en navigatie-instructies aan motorrijders en kunnen ook informatie geven over weersomstandigheden, verkeersomstandigheden en andere aanverwante zaken.
TomTom biedt verschillende opties voor motorrijders, waaronder een GPS-navigatiesysteem dat speciaal is ontworpen voor motoren en scooters. Deze systemen worden meestal geleverd met een waterdichte en schokbestendige behuizing om de elementen onderweg te weerstaan. We bieden ook vaak motor specifieke kaarten, inclusief routes die geschikt zijn voor motorfietsen en scooters, evenals informatie over motormusea, benzinestations en andere plekken voor motorrijders.
TomTom biedt ook een smartphone-navigatie-app aan die speciaal is ontwikkeld voor motorrijders. Deze apps bieden dezelfde functionaliteit als een gps-navigator, maar draaien op je smartphone en gebruiken internet om kaarten en andere informatie te downloaden. Deze apps zijn een goedkopere optie dan GPS-navigators, maar ze hebben een smartphone nodig.
Samenvattend biedt TomTom diverse navigatiesystemen voor motorrijders, waaronder gps-navigatiesystemen en navigatie-apps voor smartphones. Deze systemen geven routeplanning en navigatie-instructies aan motorrijders en kunnen ook informatie geven over weersomstandigheden, verkeersomstandigheden en andere aanverwante zaken. probeer het nog eens een paar andere systemen die het overwegen waar zijn.
Ander merken
De wereld van volledige navigatiesystemen is zeker niet zo breed als die van de apps. We sluiten af met enkele anders spelers.
Navi2move
Navi2move is een merk dat motornavigatie-systemen aanbiedt speciaal voor motorrijders. Deze systemen hebben functies zoals kaarten, routing, spraakbesturing en live verkeersinformatie. Navi2move verkoopt ook accessoires zoals houders en montagekits om het motornavigatiesysteem op de motor te installeren. Er zijn veel merken motornavigatie beschikbaar, dus het is belangrijk om te onderzoeken welk merk het beste aansluit bij jouw behoeften.
Tripper Navigation
We kennen dit systeem van de Royal Enfield motoren. De Scram 411, de Himalayan en de Meteor 350 zijn bijvoorbeeld modellen die met dit systeem komen. Je koppelt je smart phone via een bluetooth connectie aan het Tripper-systeem en typt op je smart phone je bestemming in. Via een speciale module op de motor krijg je de wegaanwijzingen gepresenteerd. Slim en handig
Daarbij hebben eigen merken vaak, zoals BMW en Kawasaki, ook hun eigen software. Althans, dat lijkt zo. Wat er vaak gebeurd is dat ze met een TomTom, Google of Garmin een raamovereenkomst voor bepaalde modellen maken en de software zogenaamd ‘white-labelen. Hierbij mogen ze de software van de navigatie-producent gebruiken onder hun eigen naam.
Smartphone apps>
Er zijn veel navigatie-apps beschikbaar voor smartphones die motorrijders kunnen helpen bij het navigeren tijdens het rijden. Hieronder vind je een lijst met enkele bekende apps:
Google Maps
Wie kent ze niet? Google Maps is een van de meest populaire navigatie-apps voor smartphones en biedt kaarten, routing, verkeersinformatie en meer.
Waze
Een ware underdog. Waze Mobile, opmerkelijk genoeg een dochteronderneming van Google, is een app die voertuigkaarten en routebeschrijvingen biedt. Ook functies zoals spraakbesturing, verkeersinformatie en routeplanning zijn onderdeel van de service.
Wat Waze uniek maakt, is dat het crowdsourced-informatie van zijn gebruikers gebruikt om real-time verkeersinformatie te verzamelen en met anderen te delen. Dit betekent dat Waze-gebruikers verkeersinformatie kunnen melden, zoals ongevallen, files en politiecontroles, zodat andere gebruikers deze tijdens hun route kunnen omzeilen. Waze is gratis te downloaden en te gebruiken, maar bevat extra opties die tegen betaling beschikbaar zijn.
Apple Maps
Voor iedereen met een iPhone kan dit de go-to app zijn. Apple Maps is de standaard navigatie-app voor iPhones en biedt kaarten, routing en verkeersinformatie. Apple’s gebruiksvriendelijkheid komt ook in deze app goed naar voren.
HERE WeGo
HERE WeGo is een navigatie-app met kaarten en routing voor meer dan 50 landen. Here WeGo Technologies is een toonaangevende leverancier van kaart- en locatie diensten. De app biedt kaarten en routebeschrijvingen voor autorijden, lopen en openbaar vervoer, en biedt ook functies zoals spraakbesturing, verkeersinformatie en routeplanning.
HERE WeGo kan ook worden gebruikt om parkeerplaatsen te vinden, tarieven te schatten en informatie over het openbaar vervoer te verstrekken in steden over de hele wereld. De app is gratis te downloaden en te gebruiken, maar bevat extra opties die tegen betaling beschikbaar zijn.
MapFactor
MapFactor is een navigatie-app met kaarten en routing voor meerdere landen. Het bedrijf biedt verschillende navigatie-apps voor Android- en iOS-apparaten, zoals MapFactor Navigator, MapFactor GPS Navigation en TomTom GPS Navigation.
Deze apps bieden kaarten en routebeschrijvingen voor voertuigen, voetgangers en fietsers, maar ook functies als spraakbesturing, verkeersinformatie en routeplanning. MapFactor biedt ook professionele oplossingen voor transportbeheer voor bedrijven, waaronder GPS-tracking, monitoring van voertuigen en werknemers, transportplanning en -optimalisatie.
Beeline Moto
Vergelijkbaar met het Tripper Systeem van Royal Enfield. Dit bedrijf biedt GPS-navigatiesystemen die speciaal zijn ontworpen voor motorfietsen en scooters. Ze hebben een waterdichte en schokbestendige behuizing die tijdens het rijden kan worden gebruikt. Het systeem geeft routeplanning en navigatie-instructies aan motorrijders en kan ook informatie geven over weersomstandigheden, verkeersomstandigheden en andere gerelateerde onderwerpen.
Apps: Welke app moet ik kiezen?>
Ga je toch voor een app, dan is het voor de hand liggend dat je bij een van de 3 meest populaire apps uitkomt: Google Maps, Apple Maps en Waze. Hieronder vind je enkele voordelen en verschillen van het gebruik van deze Smartphone Apps.
Apps
Kaart: Google Maps, Apple Maps en Waze bieden allemaal kaarten van de gebieden waarin ze worden gebruikt, zodat motorrijders weten waar ze heen gaan en hoe ze daar kunnen komen.
Route: De app biedt alle routefuncties die motorrijders kunnen laten zien waar ze heen willen, en de app helpt ze de beste route te vinden.
Verkeersinformatie: Google Maps en Waze geven real-time verkeersinformatie zodat motorrijders kunnen zien of er files of andere vertragingen op hun route zijn. Apple Maps geeft ook verkeersinformatie, maar niet altijd in realtime.
Spraakbesturing: Google Maps, Apple Maps en Waze bieden allemaal spraakbesturing, zodat rijders aanwijzingen kunnen volgen zonder hun handen van het stuur te halen. POI's (attracties):
Alle drie de apps geven informatie over bezienswaardigheden, restaurants en andere bezienswaardigheden langs de route.
Integratie met andere apps: Google Maps integreert goed met andere Google-apps zoals Google Assistant en Google Search. Apple Maps integreert goed met andere Apple-apps zoals Siri en Apple Music. Waze kan ook worden geïntegreerd met andere apps zoals Spotify en TuneIn Radio.
Kosten: Google Maps, Apple Maps en Waze zijn allemaal gratis te downloaden en te gebruiken, maar voor sommige functies kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Er zijn veel andere verschillen tussen deze apps, dus het is belangrijk om erachter te komen welke het beste bij jouw behoeften past.
Kies ik een navigatie-systeem of een mobiele app? >
Moet je nou voor zo’n duur systeem gaan? Welke functies heb ik eigenlijk echt nodig? Dat hangt van je situatie af. TomTom staat bekend om z’n gebruiksgemak waar Garmin de echte die-hard motorfan tegemoetkomt. Zeker voor toerfans is een Garmin aan te raden. Maar met een mobiele app kom je al heel ver.
Het hangt natuurlijk geheel af de specifieke behoeften en voorkeuren. Beide opties hebben voor- en nadelen. Alle systemen en apps doen in de basis hetzelfde. De weg van A naar B uitlezen op een efficiënte manier. Maar naast de prijs is waar je onderweg wat aan hebt een bepalende factor.
Officiële navigatiesystemen zijn doorgaans specifiek ontworpen voor gebruik op motoren (en andere voertuigen) en kunnen in het dashboard worden geïntegreerd of als een afzonderlijk apparaat worden gebruikt. Ze zijn wel vaak duurder dan mobiele navigatie-apps, maar bieden veel geavanceerdere functies en betere kaarten. De verdieping in functie is dan de factor die overwogen moet worden.
Ook tijdens het rijden zijn ze vaak gemakkelijk te bedienen, omdat ze een groot scherm hebben en de kaart op de juiste schaal weergeven.
Mobiele navigatie-apps heb je al bij de touch of a button, waar de systemen op motoren opgestart moeten worden en pas ingeladen worden zodra je op je motor zit. Ze zijn uiteraard goedkoper (lees: vaak kosteloos) dan officiële navigatiesystemen en bieden vergelijkbare features als spraakbesturing, routeplanning en real-time verkeersinformatie.
Het kan echter minder betrouwbaar zijn dan het officiële navigatiesysteem, omdat het afhankelijk is van je mobiele dataverbinding. Ook kan het gebruik van mobiele apps tijdens het rijden een afleiding zijn, dus het is belangrijk om te allen tijde veilig te rijden. Ga je bijvoorbeeld een Dakar-Rally rijden of de Great Diagonal in Australië, die van Perth naar Cope York trekt, dan kun je beter je mobieltje laten voor wat het is en met een officieel systeem aan de slag gaan. Sterker nog voor beide routes moet je inchecken met officiële lokale posten.
Over het algemeen is het een goed idee om rekening te houden met je specifieke behoeften en te kijken welke optie het beste past bij jouw budget en voorkeuren. Als je vaak lange afstanden aflegt of vertrouwt op een betrouwbaar navigatiesysteem, is een officieel navigatiesysteem wellicht de beste optie.
Heb je echter slechts af en toe navigatie nodig of zoek je een goedkopere optie, dan kan een mobiele app een goede oplossing zijn.
Hoe bevestig ik een smart phone op mijn motor?>
Kies je voor je smartphone, dan zul je een bevestigingsmodule nodig hebben. Er zijn verschillende manieren om een navigatiesysteem op een motorfiets te monteren, en de beste methode hangt af van het specifieke apparaat dat u gebruikt en van uw persoonlijke voorkeur. Hier zijn een paar opties om te overwegen:
Stuurhouder
Stuurbevestiging: Een van de meest gebruikelijke manieren om een navigatiesysteem op een motorfiets te monteren is een stuurhouder. Deze steunen zijn ontworpen om aan het stuur van je motor te bevestigen en houden het apparaat op een handige en goed zichtbare plaats.
Tanktasbevestiging: Als je een tanktas op je motor gebruikt, kun je misschien een bevestigingssysteem vinden waarmee je je navigatiesysteem aan de tas kunt bevestigen. Dit kan een goede optie zijn als je het apparaat tijdens het rijden uit de wind en de regen wilt houden.
Dashboardbevestiging: Sommige navigatiesystemen worden geleverd met een dashboardbevestiging waarmee je het apparaat op het dashboard of instrumentenpaneel van je motorfiets kunt bevestigen. Dit kan een goede optie zijn als je het apparaat op ooghoogte en binnen handbereik wilt houden tijdens het rijden.
Ram Mount: Een ram mount is een flexibel en verstelbaar bevestigingssysteem waarmee je je navigatiesysteem op elk vlak oppervlak van je motorfiets kunt bevestigen. Ram mounts zijn populair omdat ze veelzijdig en gemakkelijk te installeren zijn.
Let wel: vaak komen deze zonder vibratiedemper. Hun producten worden naar eigen zeggen op zo’n manier ontwikkeld dat vibratieonderdrukking door het materiaal wordt opgevangen.
Wanneer je een navigatiesysteem op je motor monteert, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het goed vastzit en niet losraakt of eraf valt tijdens het rijden. Het is ook belangrijk om het apparaat te plaatsen op een plaats die tijdens het rijden gemakkelijk te zien en te bereiken is.
Welke merken zijn er voor bevestiging van een smart phone?
SP Connect
SP Connect is een merk van telefoonhoesjes en accessoires waarmee je je telefoon veilig kunt verbinden met verschillende houders en accessoires. De producten zijn ontworpen om het gemakkelijk te maken om je telefoon onderweg te gebruiken, of je nu fietst, rijdt of deelneemt aan andere buitenactiviteiten.
Het merk biedt een reeks telefoonhoesjes en houders die compatibel zijn met verschillende telefoonmodellen, evenals andere accessoires zoals opladers en kabels. SP Connect producten staan bekend om hun duurzaamheid en gebruiksgemak, en zijn populair bij mensen die hun telefoon onderweg moeten gebruiken.
Quadlock
Quad Lock is een merk dat een reeks smartphone-bevestigingsoplossingen biedt voor fietsen, hardlopen en uiteraard motorrijden. Samen met SP Connect is dat een van de populairste oplossingen in Nederland onder motorrijders.
RAM Mounts
RAM Mounts is een ander bekend merk dat motorsteunen voor smartphones aanbiedt, inclusief steunen die aan het stuur, de spiegels of andere delen van de motorfiets kunnen worden bevestigd.
Welk merk moet ik kiezen?>
SP Connect, RAM Mounts en Quad Lock zijn allemaal merken die smartphone montage oplossingen bieden voor diverse activiteiten zoals fietsen, hardlopen en motorrijden. De belangrijkste verschillen tussen deze merken vind je hieronder.
Welk merk moet ik kiezen?
Compatibiliteit:
SP Connect, RAM Mount en Quad Lock bieden allemaal verschillende montageoplossingen die compatibel zijn met verschillende soorten smartphones en apparaten. Het is belangrijk om de compatibiliteit van uw montageoplossing met uw specifieke apparaat te controleren om een veilige pasvorm te garanderen.
Verificatie opties:
Elk merk biedt verschillende bevestigingsopties voor verschillende activiteiten en voorkeuren. SP Connect biedt bijvoorbeeld stuurbevestigingen, armbandbevestigingen en helmbevestigingen, terwijl RAM-bevestigingen een verscheidenheid aan bevestigingsopties bieden die kunnen worden bevestigd aan het stuur, de spiegels of andere componenten van uw motorfiets.
Quad Lock biedt een verscheidenheid aan motorbevestigingsoplossingen, waaronder stuurbevestigingen, stuurpenbevestigingen en zadeltasbevestigingen.
Kwaliteit en duurzaamheid:
Alle drie de merken staan bekend om het produceren van hoogwaardige, duurzame bevestigingsoplossingen. De specifieke kwaliteit en duurzaamheid van een bepaalde bevestigingsoplossing kan echter per product en merk verschillen.
Echter zijn er verschillen in ervaringen te vinden op het internet. Gebruikers zijn vaak een goede bron voor advies en ervaringen. Op basis van hun gebruikssituaties kun je je eigen situatie vergelijken en zo bepalen wat bij jou past.
Prijs:
Prijzen voor smartphonehouders verschillen per product en merk. Sommige merken bieden goedkopere opties, terwijl andere meer vragen voor extra functies en hoogwaardige materialen. Het is belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften en voorkeuren bij het kiezen van een montageoplossing voor uw smartphone. Omdat verschillende merken en modellen verschillende functies en compatibiliteit met verschillende apparaten kunnen bieden.
Motornavigatie kopen?
Al met al zijn er genoeg opties om te ontdekken. Mocht je advies willen inwinnen, dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Heb je een systeem op het oog en wil je het niet zelf laten monteren, dan kun je dat door ons laten doen. Neem even contact met de werkplaats op, en dan plannen we een afspraak in.
Motorcity Amsterdam biedt de meest gerenommeerde merken omtrent navigatie. TomTom, Garmin, Quadlock, Ram Mount en natuurlijk SP Connect. Kijk bij accessoires voor meer info.
Meer nieuws
Wanneer moet je je motorremblokken vervangen, en hoe moet je dat doen? Lees verder om dit te weten te komen....
Van het asfalt tot off-road trails, met een nieuwe set Dunlop banden krijg je het vertrouwen en de grip die je nodi...
Kawasaki heeft drie nieuwe kleurenschema's aangekondigd voor het 2025-model van de populaire Ninja 650....