3 motorrijders met oranje hesjes motor rijles

10 tips voor je eerste motorlessen

Zorg dat je voorbereid bent voor je motorlessen
In deze blog delen we 10 waardevolle tips om je eerste motorlessen zo succesvol en veilig mogelijk te maken. Lees verder voor handige adviezen en tricks om jouw motoravontuur te starten!

Zorg dat je voorbereid bent voor je motorlessen
In deze blog delen we 10 waardevolle tips om je eerste motorlessen zo succesvol en veilig mogelijk te maken. Lees verder voor handige adviezen en tricks om jouw motoravontuur te starten!

Tips voor jouw eerste motorlessen!

Als je je voorbereidt op je eerste motorlessen, gefeliciteerd! Je eerste motorrijlessen kunnen zowel spannend als zenuwslopend zijn. Motorrijden vereist unieke vaardigheden en kennis die je in een gewone rijles niet zult vinden. Maar maak je geen zorgen; met de juiste begeleiding en een beetje oefening kun je een zelfverzekerde en vaardige motorrijder worden. In dit artikel geven we je 10 tips om je reis naar het motorrijden te beginnen.

Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt, deze tips zullen je helpen het meeste uit je eerste motorrijlessen te halen. Dus, laten we die motoren revven en beginnen! Om je te helpen het meeste uit je eerste motorrijlessen te halen, volgen hier 10 tips in detail om in gedachten te houden:

 

A2 motoren

Tip #1. Dress for Success: Draag de juiste kleding

"Dress for success" is een veelgebruikt gezegde dat betekent dat je je passend kleedt voor de gelegenheid of de taak. Als het om motorrijden gaat, betekent kleden voor succes het dragen van de juiste uitrusting om u veilig en comfortabel op de weg te houden. De belangrijkste uitrusting voor motorrijders is een helm.

Een helm van goede kwaliteit kan je hoofd en hersenen beschermen bij een ongeval. Zoek een helm die aan de veiligheidsnormen voldoet en goed op je hoofd past.

Naast een helm moet u beschermende kleding dragen, zoals een jas, broek, handschoenen en laarzen. Zoek naar kleding van slijtvaste materialen zoals leer of textiel, die uw huid kunnen beschermen als u uitglijdt op de weg. Sommige uitrusting bevat ook ingebouwde bepantsering of vulling voor extra bescherming.

Geef bij het kiezen van uitrusting voorrang aan veiligheid boven stijl. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een uitrusting te kiezen die er cool of modieus uitziet, is het belangrijk om voorrang te geven aan uitrusting die u helpt beschermen bij een ongeval. Toch zijn er genoeg stijlvolle en modieuze kledingstukken die ook uitstekende bescherming bieden.

bikergirl dionne alojzija met een shoei motorhelm en de zee op de achtergrond
actiefoto achteraanzicht van de van 2023-Yamaha-tracer-9_gt-pure_white

Tip #2: Doe je huiswerk; onderzoek de basis van het motorrijden

Onderzoek voor je eerste les de basisbeginselen van het motorrijden. Deze tip is cruciaal omdat het begrijpen van de basisprincipes van motorrijden je kan helpen je zelfverzekerder en beter voorbereid te voelen wanneer je begint met je lessen. Hier zijn enkele belangrijke begrippen die je voor je eerste les moet onderzoeken:

 1. Motorfietsbediening: Je moet jezelf vertrouwd maken met de basisbedieningen van de motorfiets, waaronder het gaspedaal, de koppeling, de remmen en de versnellingen. Als u weet hoe u deze bedieningselementen moet bedienen, kunt u de aanwijzingen van uw instructeur gemakkelijker begrijpen en zich op uw gemak voelen op de motor.
 2. Lichaamshouding: Lichaamshouding is een belangrijk aspect van motorrijden. Je wilt leren hoe je goed op de motor zit en hoe je je lichaam positioneert bij het remmen, accelereren en draaien.
 3. Evenwicht en stabiliteit: Evenwicht is cruciaal bij het rijden op een motorfiets, en je zult willen begrijpen hoe je te allen tijde evenwicht en stabiliteit kunt behouden. Dit omvat hoe je je lichaamsgewicht gebruikt om de motorfiets onder controle te houden en je gewicht te verplaatsen tijdens bochten.
 4. Veiligheidstips: Tot slot moet je onderzoek doen naar basisveiligheidstips voor motorrijden, zoals hoe je scant op gevaren, hoe je je spiegels gebruikt en hoe je veelvoorkomende gevaren op de weg vermijdt.

Tip #3: Begin klein: kies een juiste beginnersmotor

Door te beginnen met een kleinere, beginnersvriendelijke motorfiets kun je vaardigheden en vertrouwen opbouwen zonder je overweldigd of geïntimideerd te voelen. Neem dus de tijd om de juiste beginnersmotor te kiezen en je bent goed op weg om een ervaren en zelfverzekerde motorrijder te worden. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een beginnersmotor:

 • Grootte van de motor: Als nieuwe rijder wil je beginnen met een motor met een kleinere motor, zoals een 250 cc of 300 cc motor. Deze motoren zijn gemakkelijker te hanteren en vergevingsgezinder, wat u kan helpen vertrouwen en vaardigheden op te bouwen.
 • Gewicht en grootte: Het gewicht en de grootte van een motorfiets kunnen ook van invloed zijn op hoe gemakkelijk hij te hanteren is. Zoek een lichtgewicht motorfiets met een lage zithoogte, zodat u gemakkelijker bij de grond kunt en de motorfiets beter onder controle kunt houden.
 • Stijl: Er zijn verschillende stijlen motorfietsen, waaronder cruisers, sportmotoren en dual-sportmotoren. Elke stijl heeft zijn sterke en zwakke punten, dus het is belangrijk een stijl te kiezen die bij uw doelstellingen en voorkeuren past.
 • Kosten: Tot slot wilt u rekening houden met de kosten van de motorfiets. Als nieuwe motorrijder wilt u misschien niet te veel geld investeren in uw eerste motor, omdat u waarschijnlijk wilt upgraden naar een grotere motor naarmate u meer ervaring en vertrouwen krijgt.
Actiefoto 2023-Yamaha-XS125SV-EU-Historic_Black-Action-004-03 met motorrijder die de bocht om gaat lang een historisch pakhuis

Tip #4: Luister naar je instructeur: Volg hun begeleiding

Luisteren naar je instructeur en zijn begeleiding volgen is een van de belangrijkste dingen die je als beginnende motorrijder kunt doen. Je instructeur heeft de ervaring en kennis om je te helpen de juiste technieken aan te leren en vanaf het begin veilige rijgewoonten te ontwikkelen. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden wanneer je met je instructeur samenwerkt:

 • Wees aandachtig: Let goed op de begeleiding en instructies van je instructeur. Luister goed en stel vragen als je iets niet begrijpt.
 • Volg de instructies op: Volg de instructies van je instructeur nauwkeurig op, zelfs als ze in eerste instantie niet logisch zijn. Vergeet niet dat je instructeur jouw veiligheid voor ogen heeft en je de juiste technieken voor veilig rijden leert.
 • Sta open voor feedback: Sta open voor feedback en opbouwende kritiek van je instructeur. Zij zijn er om je te helpen leren en je vaardigheden te verbeteren, dus neem hun feedback ter harte en werk eraan om hun suggesties uit te voeren.
 • Oefenen, oefenen, oefenen: Tot slot, oefen wat je leert zoveel mogelijk tijdens je lessen. Hoe meer je oefent, hoe comfortabeler en zelfverzekerder je wordt op de motor.

Tip #5: Doe het rustig aan: Oefen in een veilige en gecontroleerde omgeving

Leren motorrijden is een spannende maar uitdagende onderneming. Als beginnend motorrijder is het belangrijk om het rustig aan te doen en te oefenen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Daarom is Tip vijf: "Doe het rustig aan" en oefen in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Begin bij het oefenen met eenvoudige manoeuvres zoals draaien, gas geven en remmen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Ga geleidelijk over op complexere manoeuvres naarmate u meer vertrouwen en vaardigheid krijgt. Een grote, open parkeerplaats of een leeg veld is een goede plek om te beginnen. Oefen in een gebied zonder verkeer, voetgangers en andere obstakels om het risico op ongelukken te minimaliseren.

Regelmatige pauzes om te rusten en op te laden zijn ook belangrijk, vooral als u zich moe of overweldigd voelt. Leren motorrijden kan vermoeiend zijn, zowel mentaal als fysiek.
Wees niet bang om fouten te maken. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Laat je niet ontmoedigen als je fouten maakt of moeite hebt met bepaalde manoeuvres. Blijf oefenen, en je zult geleidelijk beter worden.

Motorrijder rijd op snelweg met een groene lijn (100km/u).

Tip #6: Wees zelfverzekerd: Geloof in jezelf en in je capaciteiten

Zelfvertrouwen is cruciaal bij het motorrijden, omdat het u kan helpen kalm en geconcentreerd te blijven, zelfs in moeilijke situaties. Om vertrouwen op te bouwen is het belangrijk haalbare doelen te stellen, regelmatig te oefenen, na te denken over je vooruitgang, positief te blijven en succes te visualiseren. Het vieren van je successen, hoe klein ook, kan je ook helpen gemotiveerd te blijven en vertrouwen op te bouwen.

Zelfvertrouwen opbouwen kost tijd en oefening, dus wees geduldig en volhardend. Wees niet bang om hulp of advies te vragen aan je instructeur of andere ervaren rijders. Met tijd en oefening zul je zelfverzekerd rijden en genieten van de sensatie van het motorrijden.

Tip #7: Beheers de bediening - Leer de motor goed te bedienen

Voor uw veiligheid en die van anderen is het van essentieel belang dat u weet hoe u de motorfiets correct moet bedienen. Neem voordat u gaat rijden de tijd om uzelf vertrouwd te maken met de bedieningselementen en hun functies.

De basisbediening van een motorfiets bestaat uit het gaspedaal, de koppeling, de remmen en de versnellingen. Het gaspedaal wordt gebruikt om de snelheid van de motorfiets te regelen, terwijl de koppeling wordt gebruikt om de motor aan en af te koppelen van de transmissie. De remmen worden gebruikt om de motorfiets af te remmen of te stoppen, terwijl de versnellingen worden gebruikt om de snelheid en het vermogen van de motorfiets te regelen.

Om de bediening onder de knie te krijgen, begin je met het oefenen van eenvoudige manoeuvres zoals starten, stoppen en schakelen in een veilige en gecontroleerde omgeving. Naarmate je meer ervaring krijgt, kun je complexere manoeuvres oefenen, zoals draaien, remmen en accelereren.

Het is belangrijk om te oefenen met de bedieningselementen totdat ze een tweede natuur voor u worden. Zo kunt u zich concentreren op de weg en uw omgeving in plaats van op de bediening. Gebruik de bedieningselementen altijd soepel en geleidelijk en vermijd plotselinge of schokkerige bewegingen.

racer op het circuit met de speed triple RR van triumph
Actiefoto Suzuki gsx-8s kopen

Tip #8: Kijk waar u heen wilt - Oefen visuele gewoonten

Als rijder zijn uw ogen het belangrijkste instrument om veilig op de weg te blijven. Waar u naar kijkt, beïnvloedt rechtstreeks de richting waarin u rijdt. Daarom is het van cruciaal belang goede visuele gewoonten te ontwikkelen en te kijken waar je heen wilt, niet waar je niet heen wilt. Hier zijn enkele tips om u te helpen goede visuele gewoonten te ontwikkelen:

 • Scan vooruit: Scan vooruit om potentiële gevaren, obstakels en veranderende wegomstandigheden te herkennen. Dit geeft u meer tijd om te reageren en uw snelheid en positie dienovereenkomstig aan te passen.
 • Gebruik uw perifere visie: Gebruik uw perifere visie om uw omgeving in de gaten te houden terwijl u uw focus op de weg voor u houdt.
 • Kijk door bochten heen: Kijk door bochten heen om een soepel en veilig traject te behouden. Zo blijft u in evenwicht en onder controle tijdens het nemen van bochten.
 • Vermijd fixatie op objecten: Vermijd fixatie op objecten zoals andere voertuigen of obstakels op de weg. Concentreer u in plaats daarvan op de weg en het beoogde rijpad.
 • Oefen regelmatig: Oefen regelmatig om goede visuele gewoonten te ontwikkelen en uw algemene rijvaardigheid te verbeteren.

Tip #9: Blijf je bewust van je omgeving - Ontwikkel 'situational awareness'

Als rijder is het belangrijk te anticiperen op potentiële gevaren op de weg en proactieve maatregelen te nemen om deze te vermijden. Defensief rijden betekent een veilige afstand houden tot andere voertuigen, zichtbaar blijven, letten op mogelijke gevaren, uw claxon en signalen gebruiken om met andere bestuurders te communiceren, voorbereid zijn om te reageren op plotselinge veranderingen in het verkeer of de wegomstandigheden en geconcentreerd blijven op de weg.

Een ander belangrijk aspect van defensief rijden is het letten op gevaren zoals kuilen, grind en natte of gladde oppervlakken. U moet ook uw claxon en richtingaanwijzers gebruiken om met andere bestuurders te communiceren en hen bewust te maken van uw aanwezigheid.

Ten slotte is geconcentreerd blijven op de weg cruciaal voor het oefenen van defensief rijden. U moet afleiding zoals mobiele telefoons of muziekspelers vermijden en altijd alert blijven op uw omgeving. Met deze tips en defensief rijden kunt u de risico's van het motorrijden minimaliseren en veilig van de rit genieten.

v-strom-800-de-suzuki
Zwarte-woud-route. Motorroute door het zwarte woud van Duitsland

Tip #10: Blijf leren - blijf je vaardigheden verbeteren en uitbreiden

Last but not least: constante oefening is koning als het gaat om motorrijden. Om een bekwame rijder te worden, is het belangrijk om te blijven leren en oefenen. Of het nu gaat om aanvullende cursussen of gewoon zelf oefenen, er is altijd ruimte voor verbetering.

Een manier om je vaardigheden te blijven verbeteren is het volgen van aanvullende cursussen. Veel organisaties bieden cursussen voor gevorderde rijders die u kunnen helpen uw vaardigheden en kennis van het motorrijden te verbeteren. Deze cursussen kunnen u geavanceerde technieken aanleren, zoals het nemen van bochten, manoeuvreren in krappe ruimtes en het omgaan met noodsituaties.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste tips en technieken op het gebied van motorveiligheid. Woon seminars over motorveiligheid bij, lees boeken en artikelen over motorveiligheid en blijf op de hoogte van nieuwe veiligheidsvoorzieningen en -technologieën.

Opzoek naar een beginnersmotor?

Voor inspiratie bij het kiezen van je eerste motor kan je hier klikken. Bij MotorCity zijn we trots en erkend dealer van YahamaSuzukiKawasakiRoyal EnfieldCFmoto en Can-Am. Ben je opzoek naar een occasion motor, geen probleem. We hebben altijd een ruim aanbod

Je kunt ook altijd even contact opnemen voor advies en actueel aanbod in onze showroom. Of bel met 020 480 80 10.

Ben je opzoek naar specifieke accessoires of onderdelen. Of wil je iets laten monteren, neem dan contact op met onze werkplaats

A2 motoren