zwarte Yamaha MT-07 met turquoise velgen te zien vanuit het voorzijaanzicht staat in een groot donker gebouw met de koplamp aan

Welke A2-motor kies jij?

Alle informatie die je zoekt over A2-motoren
Deze blog vertelt jou alles wat je moet weten over A2-motoren en de eindeloze modellen!

Alle informatie die je zoekt over A2-motoren
Deze blog vertelt jou alles wat je moet weten over A2-motoren en de eindeloze modellen!

A2 motoren

A2 is de middelste categorie van motorrijbewijzen in Nederland. Het gaat hierbij om de middelzware motoren. Met dit rijbewijs mag er gereden worden op motoren met een maximaal vermogen van 35 kilowatt, dit staat ongeveer gelijk aan 48 pk.

Motorfietsen die maximaal 35 kilowatt aan vermogen hebben zijn geschikt voor A2-rijbewijs bezitters of bezitters van een rijbewijs uit een hogere categorie (rijbewijs A). In Nederland is er geen leeftijd waarbij je automatisch een hoger vermogen mag rijden. Het is compleet afhankelijk van het soort motorrijbewijs dat je behaald hebt.

Met een A2 rijbewijs heb je keuze uit veel verschillende motoren. Dit hangt af van je eigen smaak en wat je van de motor wilt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een motorscooter met een maximaal vermogen van 35 kW. Daarnaast zijn er zat verschillende kleinere motoren met vergelijkbare prestaties. Zo bestaat bijvoorbeeld het merendeel van het Royal Enfield assortiment uit modellen die A2-geldig zijn. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen motor voldoet aan de A2-motorfietseisen.

Er zijn veel verschillende merken en modellen die voldoen aan de A2-motorfietseisen. Hierdoor heb je een ruime keuze bij het zoeken naar een A2 motor. Ondanks dat de laatste jaren de toeleveringsketen in de motorbranche verstoord is geweest, is er nog genoeg keuzen.

A2 motoren

Verschillen tussen het A1, A2 en A motorrijbewijs

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende motorrijbewijzen. Rijbewijs A1, rijbewijs A2 en het rijbewijs A. Welk rijbewijs je nodig hebt, ligt aan het vermogen en soort voertuig.

Op het moment dat je een motorrijbewijs wilt gaan halen (of deze al enige tijd bezit), is het begrijpelijk dat er onduidelijkheid ontstaat tussen de drie verschillende classificaties. Hieronder wordt duidelijk waar de verschillen inzitten en welk rijbewijs jij mag / kan halen.

Het motorrijbewijs A1 valt onder de ‘lichte’ motoren. Hierbij mag er gereden worden op motoren met een maximaal vermogen van 125cc en 11 kilowatt. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar oud zijn om dit rijbewijs te kunnen behalen.

Het motorrijbewijs A2 valt onder de ‘middelzware’ motoren. Hierbij mag er gereden worden op motoren met een maximaal vermogen van 35 kilowatt. Om dit rijbewijs te mogen behalen moet je minimaal 20 jaar oud zijn.

Het motorrijbewijs A valt onder de ‘zware’ motoren. Hierbij mag er met onbeperkt vermogen gereden worden. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar, echter moet je vervolgens minimaal twee jaar in het bezit van een A2 rijbewijs zijn (code 80). Als je 24 bent kan dit motorrijbewijs rechtstreeks behaald worden.

Google foto om de verschillende rijbewijzen te illustreren. Rijbewijs A1, rijbewijs A2 en rijbewijs A.

35 Kilo-wat?

Een 35 kW motor heeft ongeveer 47 pk (paardenkracht). Dit is tevens ook het gemiddelde vermogen voor een motorfiets. Een motor met 35 kW kan een topsnelheid van ongeveer 120 km/u bereiken, dit is uiteraard afhankelijk van het gewicht en het type motor.

Als beginnend motorrijder wordt het aangeraden om een motor met een laag vermogen te kiezen en daarnaast een goede rijopleiding te volgen. Het is namelijk belangrijk om vertrouwd te raken met je motor en veel te oefenen voordat je de weg op gaat. Zo kun je veilig en verantwoord de weg op.

Waar herken je een A2 motor aan?

Er zijn verschillende manier om een A2 motor te herkennen. De meest voornaamste manier is het controleren van de specificaties. Als de motor minder dan 35 kW heeft, is het waarschijnlijk een A2 motor. Daarnaast wordt het aangegeven op het kentekenbewijs van de motorfiets.

Als op de registratiekaart staat dat het A2 rijbewijs behaald kan worden, dan kun je ervan uitgaan dat het een categorie A2 motor betreft. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle fietsen met een vermogen van 35 kW of minder automatisch A2 motoren zijn.

Sommige fabrikanten produceren motoren met vergelijkbare specificaties als A2 motoren, dit is echter niet altijd het geval. Hierdoor kan je voor een onprettige verassing komen te staan. Daarom raden wij je aan om voor de aanschaf van je motor goed de specificaties door te lezen en deze te vergelijken met andere modellen. Concluderend is het contoleren van het kentekenbewijs altijd de beste oplossing.

PRODUCTFOTO 2023-kawasaki-ninja-650-met-performance-pakket-kopen
motorrijdster staat op een wegdek met een kawasaki zx6r en de zee op de achtergrond

Welke motoren vallen onder A2

Er is behoorlijk wat keuze als het gaat om A2 motoren. Zo heeft elk merk een model die gereden mag worden met een A2 rijbewijs. Zoals eerder benoemd mag de motor een maximaal vermogen van 35 kW produceren. Daarnaast mag het vermogen per kilo niet meer zijn dan 0,20kW. Een A2 motor mag dus maximaal 175kg wegen (35kW/0.20kW/kg=175kg).

Motorcity bied A2 motoren aan van Yahama, Kawasaki, Suzuki, Royal Enfield en CFmoto. Deze worden hieronder verder uitgelicht.

Yahama A2 motoren

Als allereerst het populairste motormerk met een breed assortiment. Dit Japanse merk is een gigant in de motorwereld. Yamaha slaagt erin zorgvuldig ontworpen en toegankelijke motoren van hoge kwaliteit te bouwen in elk segment. Van sportieve toermotoren zoals de tracer, tot de naked categorie van de MT-serie, tot de racer-serie zoals de R7 en R1.

Ook scooters van Yamaha zijn niet uit te sluiten. De T-Max serie is al jaren onze meest populaire scooter. MotorCity Amsterdam biedt alle Yamaha motorfietsen, scooters, onderdelen of accessoires en services aan. Dus ook de A2-oplossingen.

volledig zwarte Yamaha MT-09 op een witte achtergrond te zien vanuit het voorzijaanzicht

Yahama hypernaked A2 motoren

De welbekende MT-series. MT staat voor Masters of Torque. Torque staat voor koppel. Ondanks dat vermogen wordt afgeknepen, kan een sterke koppel nog steeds onderdeel uitmaken van je rijervaring. De MT-serie staat bekend om zijn agressieve uitstraling en uitstekende prestaties.

De volgende motoren van de MT-lijst worden als A2 motor aangeboden. Klik hieronder op een van de modellen om er meer over te weten te komen.

MT-125, MT-03, MT-07, MT-07 Pure, MT-09, MT-09 SP

Yahama sporttouring A2 motoren

Een van de populairste motorreeksen van motorland is toch wel de Tracer line-up. Deze toermotoren hebben een uiterst sportief randje, maar bieden het comfort van een echte toerbike.

De volgende motoren van de Tracer-lijst worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Tenere 700, Tracer 7 GT, Tracer 7

paarse Yamaha YZF-R3 op een witte achtergrond te zien vanaf het voorzijaanzicht

Yahama racing A2 motoren

De R-serie van Yahama blijft in ontwikkeling. Terwijl de topmodellen, zoals de R1M, R1 en de R6 race die het wereldkampioenschap supersport won, blijven domineren in het topsegment van de categorie.

De racing A2 motoren zijn identiek aan het origineel, echter worden ze wel afgeknepen om een maximaal vermogen van 35kW te produceren.

De volgende motoren van de R-lijst worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

R3, R7

Yahama sport heritage A2 motoren

De Sport Heritage modellen van Yahama zijn geïnspireerd op tijdloze design-elementen en brengen hulde aan de iconische Yamaha modellen van weleer. Eigenaars genieten van de bijzondere rijervaring en het gevoel van trots dankzij de unieke en prachtig ontworpen onderdelen. 

De volgende motoren van de Sport heritage-lijst worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

XSR700, XSR700 XTribute, XSR900

2023 Yamaha XSR 900
actiefoto van de 2022-yamaha-t-max-560-tech-max-zware-motorscooter

Yahama motorscooters A2

Motorscooters zijn ideaal voor woon- werkverkeer maar ook voor plezierritten. Daarnaast is het motorscooterassortiment van Yahama toereikend. Met onderscheid in sport scooters en urban mobility scooters.

De volgende motorscooters worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Sport motorscooters;

TMAX tech MAX, TMAX, XMAX 300 Tech MAX, XMAX 300

Urban motorscooters

NMAX 155, Tricity 300

Kawasaki A2 motoren

Nog een Japanse reus. Kawasaki deelt het podium met Yamaha. Kawasaki, ook van Japanse origine, is misschien wel de bekendste van alle motormerken. Van een scherpe lijn naar uniek groen vanuit de zogenaamde amazing design filosofie. Bij elk segment kom je een herkenbare motor tegen.

Van de populaire en betrouwbare Versys toerfiets tot de Z900 naked bike en zijn klassiek ogende broer, de Z900 RS. Maar ook voor motorcoureurs is de ZX-10-R Racer een indrukwekkende markt. MotorCity Amsterdam biedt alle Kawasaki motorfietsen, scooters, onderdelen of accessoires en services aan. Dus ook de A2-oplossingen.

Kawasaki Logo
Motorvakantie foto kawasaki ninja 400

Kawasaki supersport A2 motoren

Kawasaki race motoren zijn een vertoning an sich. De supersport-klasse van kawasaki betreedt wereldwijd het podium. En dit is volledig terecht, zoals eerdere bestuurders zeggen: ‘Wacht maar tot je er een rijdt’.

De volgende motoren in de supersport-klasse van Kawasaki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Ninja 400, Ninja 125

Kawasaki supernaked A2 motoren

De Kawasaki naked bikes zijn een van de bestverkopende naked motoren wereldwijd. Met zijn strakke designs, pittige blokken en de onmiskenbare groene kleur.

De volgende motoren in de supernaked-klasse van Kawasaki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Z900, Z650, Z500SE, Z125

2023-kawasaki-z900-se-showroom foto
2023-kawasaki-versys-650-smoke-gold-showroom

Kawasaki adventure tourer A2 motoren

De adventure tourer modellen van Kawasaki trekken vlot en krachtig op en zijn zeer wendbaar. De versys modellen rijden uitstekend onder uiteenlopende wegomstandigheden, hierdoor heb je als rijder perfecte controle bij iedere situatie.

De volgende motoren in de adventure tourer klasse van Kawasaki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Versys 650

Kawasaki sport tourer A2 motoren

Kawasaki is de uitvinder van het sport touring segment. De sport tourers van Kawasaki zijn leidend in het segment. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen comfort, sportieve looks en hoogstaande technologie.

De volgende motoren in de sport tourer klasse van Kawasaki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Ninja 650

Actiefoto 2023 Kawasaki Ninja 650 die hangend een bocht in stedelijk gebied.
Lifestylefoto Kawasaki W800 2023 met motorrijder die achterom in de camera kijkt

Kawasaki modern classic A2 motoren

De modern classic motoren van Kawasaki zijn voortgekomen uit de combinatie van moderne technologie met iconische designelementen. De Kawasaki Z RS-motoren zijn sinds de introductie de populairste motoren in het retro segment. Met de W-800 maken ze de reeks compleet.

De volgende motoren in de modern classic klasse van Kawasaki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

Z650RS, W800

Kawasaki urban cruiser A2 motoren

De urban cruiser klasse van Kawasaki bestaan uit één model. De Vulcan S. Met de Vulcan S scoorde Kawasaki een regelrechte hit. Eindelijk een écht nieuw Cruiser concept met een krachtig parellel-twin motorblok, een volkomen eigen gezicht en de beste
handling in zijn klasse.

Klik de op link om meer over het model te lezen.

Vulcan S

Kawasaki Vulcan S 2023
suzuki logo motor kopen productfoto

Suzuki A2 motoren

Suzuki, de Japanse gigant in de motorindustrie, heeft ook een scala aan A2-gecertificeerde motoren voor motorliefhebbers die op zoek zijn naar een krachtige motor die aan de A2-rijbewijseisen voldoet.

Suzuki heeft een gevarieerd aanbod van sportfietsen tot toermachines en alles daartussenin. Van de populaire en stijlvolle SV650 tot de veelzijdige V-Strom 650 en de legendarische GSX-S750. Met de A2-oplossingen van Suzuki, kunnen rijders genieten van de kwaliteit en betrouwbaarheid die het merk biedt, terwijl ze binnen de grenzen van hun A2-rijbewijs blijven. Bij Motorcity kun je terecht voor alle Suzuki motorfietsen, accessoires, onderdelen en diensten.

Suzuki street A2 motoren

Suzuki’s street assortiment omvat diverse krachtige en stijlvolle motoren. Hiervan zijn sommige motoren te bestellen in de afgeknepen A2-variant. Deze motoren bieden een uitstekende balans tussen prestaties en veelzijdigheid. Ideaal voor rijders met een A2-rijbewijs.

De volgende motoren in het street assortiment van Suzuki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

GSX-S950, SV650

Productfoto 2023 Suzuki GSX S950 blauw op witte achtergrond
Lifestylefoto 2023 Suzuki V-Strom 650A met motorrijder en buddy die rusten in een open stuk bos waar de zon schijnt

Suzuki adventure sport A2 motoren

Suzuki heeft een indrukwekkend aanbod aan adventure sport motoren. Deze motoren zijn ontworpen voor rijders die opzoek zijn naar een combinatie van avontuur, comfort en ontdekking. De adventure sport motoren zijn geschikt voor langere ritten op de weg en off-road avonturen.

De volgende motoren in het adventure sport assortiment van Suzuki worden als A2 motor aangeboden. Klik de op link om meer over het model te lezen.

V-strom 650

Royal Enfield A2 motoren

Royal Enfield is een iconisch motormerk dat al meer dan een eeuw motoren produceert. Het bedrijf staat bekend om zijn klassieke ontwerpen, zoals de legendarische Bullet, die al sinds de jaren 1930 in productie is. Tegenwoordig biedt Royal Enfield een breed scala aan motorfietsen aan, van retro-geïnspireerde modellen tot moderne adventure bikes.

Dit assortiment bestaat volledig uit motoren die te rijden zijn met een A2-rijbewijs. Bij Motorcity kun je terecht voor alle Royal Enfield motorfietsen, accessoires, onderdelen en diensten.

Royal Enfield A2 motoren
Motorverhuur foto van dame op een gehuurde royal enfield interceptor 650

A2-motor kopen?

Heb jij jou nieuwe (of eerste) A2-motor al gevonden? Met zoveel aanbod zit er vast een goede keuze tussen. Bij MotorCity zijn we trots en erkend dealer van Yamaha motorscooters en Suzuki motorscooters. Ben je opzoek naar een occasion A2-motor, geen probleem. We hebben altijd een ruim aanbod

Je kunt ook altijd even contact opnemen voor advies en actueel aanbod in onze showroom. Of bel met 020 480 80 10.

Ben je opzoek naar specifieke accessoires of onderdelen. Of wil je iets laten monteren, neem dan contact op met onze werkplaats

A2 motoren