3 motorrijders met oranje hesjes motor rijles

Eerste keer motorrijden

Beginnende motorrijder
Is het de eerste keer dat je op een motor rijdt? Voor het eerst op een motor rijden is overweldigend eng en toch spannend.

Beginnende motorrijder
Is het de eerste keer dat je op een motor rijdt? Voor het eerst op een motor rijden is overweldigend eng en toch spannend.

Angst overwinnen: Mijn reis om een zelfverzekerde motorrijder te worden.

Is het de eerste keer dat je op een motor rijdt? Voor het eerst op een motor rijden is overweldigend eng en toch spannend.

De eerste stap is niet altijd gemakkelijk, vooral als je geen vertrouwen hebt in je rijvaardigheid. Misschien heb je het examen van een rijschool gehaald, maar hoe zeker ben je om alleen de weg op te gaan? 

Als je over straat loopt of een ritje maakt, zie je zoveel motorrijders op de weg en zou je willen dat jij dat was. Maar als je het alleen moet doen, word je doodsbang en durf je het niet te proberen.

Er is geen reden tot paniek, want je bent niet alleen, deze angst is alomtegenwoordig bij de meeste motorrijders, en de meeste mensen praten er niet over. Hier volgt een verhaal over mijn reis om een zelfverzekerde motorrijder te worden en mijn rijangst te overwinnen.

A2 motoren
Actiefoto 2023 Kawasaki Z400 met vooraanzicht op motorrijder en stedelijk gebied op achtergrond.

Hier zijn 10 tips die ik geleerd heb over hoe ik mijn vertrouwen op de weg kan opbouwen.

1. Kleine stapjes: Oefening baart kunst.

Toen ik voor het eerst mijn rijopleiding afrondde en goed slaagde, wilde ik alleen maar met mijn motor de weg op en zo ver mogelijk rijden; het enige probleem was dat ik doodsbang was om alleen ver op de weg te rijden.

Een goede vriend, een autodidactische motorrijder, zei me: "Een reis van een miljoen stappen begint met één stap. Je moet vandaag beginnen met 20 km en dan morgen het dubbele; doe dit geleidelijk totdat je tegen de 100 km aankomt; je zult verbaasd zijn hoe lang je kunt gaan."

Dit bleek een van de beste adviezen die ik kreeg, want dat is precies wat ik deed. Ik begon met een paar km, verdubbelde de kilometers na een paar dagen, en toen deed ik in een mum van tijd 100 km.

Ik leerde dat: om vertrouwen op te bouwen, moet je stap voor stap beginnen terwijl je je moed peilt, en binnen de kortste keren zul je verbaasd zijn over hoeveel vertrouwen je hebt gekregen.

2. Rijd regelmatig, en stop nooit met leren.

Zolang je de weg op gaat op die twee wielen, stop nooit met leren om het elke keer nog beter te maken. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik een pro was geworden en dat er niets meer te leren viel.

Ik wist niet dat er altijd ruimte is voor verbetering, zelfs op kleine punten zoals lichaamshouding, balans en focus. Elke nieuwe vaardigheid die je leert is een pluspunt voor je zelfvertrouwen en moed.

Ik leerde elke rit te benaderen met de bedoeling te leren en te weten wat ik kon verbeteren. Vergeet niet dat de wegen verschillend zijn, en elk verschil is een grote les voor verbetering. Eenvoudiger gezegd, stop nooit met leren!

3. Probeer allerlei weersomstandigheden uit.

Het is nooit te nat, koud, droog of warm voor een rit; probeer het eens. Rijden in allerlei weersomstandigheden is een andere manier om vertrouwen in je rijvaardigheid op te bouwen. Vroeger was ik erg bang om in de winter of de herfst de weg op te gaan, omdat de grond dan nat is en je altijd moet uitzoeken wat je op de weg kunt verwachten.

Vast komen te zitten op de weg gaf me de moed om door te rijden, want het was laat in de nacht en ik was ver van huis; ik moest gewoon terug naar huis. Deze ervaring gaf me vertrouwen in het rijden, en ik leerde dat geen weer te slecht is voor een rijdag.

Men moet begrijpen dat rijden in slechte(re) weersomstandigheden niet gemakkelijk is en gespecialiseerde vaardigheden vereist die je alleen door ervaring kunt verwerven, zoals ik heb gedaan.

Royal-enfield-motorcycle-in-the-rain
Motorcross motorrijder die door de modder rijd

4. Off-road rijden

Je hebt geprobeerd op de weg te rijden en je bent er perfect in; je hebt een uitstekende balans, controle en alles, maar heb je de onverharde weg al eens geprobeerd?

Off-road rijden gaf me vertrouwen omdat ik leerde omgaan met obstakels, tractie, balans en focus.

Je bent misschien gebaseerd op een verharde straat en ziet misschien niet de noodzaak om de off-road te proberen, maar je moet je realiseren dat het voor een goed doel is.

Leren off-road rijden voegt meer vaardigheden toe, zodat je de controle over je motorfiets hebt wanneer je tractie verliest.

Wist je dat om een professionele rijder te worden, je best off-road oefent? Nou, nu weet je het, meet je vertrouwen door een onverharde weg te raken.

5. Kleed je aan voor de rit!

Als rijder, of je nu pro of beginner bent, moet je de juiste kleding hebben voordat je de weg op gaat; misschien wist je dit niet, maar de juiste uitrusting is een pluspunt voor je zelfvertrouwen.

De uitrusting is bedoeld om je te beschermen, dus is het een must om ze volledig en correct aan te trekken. Mijn bevriende rijder zei me: "Breng je veiligheid nooit in gevaar door onwetendheid!".

 Dat je je uitrusting aan hebt, hangt niet af van de afstand die je aflegt; de meeste motorrijders laten hun uitrusting achterwege omdat ze gewoon een ritje maken in de buurt of afspreken met vrienden om de hoek.

Maar dit is anders dan hoe het hoort, en het is goed om je uitrusting aan te hebben elke keer dat je de weg op gaat. Je aankleden voor de rit geeft rust en zal je vertrouwen tijdens de rit vergroten.

Dionne.alojzija rusty stitches jas en scorpion helm

6. Doe routineonderhoud aan je fiets.

Het beste is om te leren hoe je je fiets regelmatig controleert en onderhoudt. De processen voor fietsonderhoud zijn eenvoudig te leren.

Als u weet wat uw fiets kan, hoe hij presteert, hoe hij klinkt en hoe hij eruit ziet, bent u beter in staat om eventuele problemen eerder te onderkennen.

Om uw vertrouwen te vergroten, controleert u uw motor elke keer voordat u de weg op gaat, om er zeker van te zijn dat alles correct werkt.

Enkele routinecontroles die ik op mijn motor uitvoer zijn het controleren van de bandenspanning, het smeren van de ketting, het verversen van de olie en het schoonmaken van de motor. Ik heb geleerd dat dit me meer vertrouwen geeft om de weg op te gaan.

7. Weet wat je wel en niet kunt doen

Wat motorrijden betreft, is het goed om de grenzen te kennen van wat je wel en niet kunt. Als beginner moet je de tijd nemen om meer vaardigheden te leren; het vergt geduld om vertrouwen op te bouwen.

Toen ik begon met motorrijden, kon ik rijden tussen mijn pro-rijders vrienden, en ik voelde me altijd buitengesloten in vele opzichten.

Ik wilde zo snel op hun niveau komen dat een van mijn rijdersvrienden merkte hoe hard ik mijn best deed en me zei niet te hard van stapel te lopen. Hij zei dat het tijd en geduld kostte, twee dingen die ik toen niet had.

Wist je dat zelfs de profrijdres die je op de schermen ziet, niet wakker werden en profs werden? Ze moesten het stap voor stap en met veel geduld leren.

Ik leerde mijn beperkingen te definiëren en er intelligent aan te werken, en lang voordat ik het wist, was ik de zelfverzekerde rijder die ik altijd had willen zijn.

kawasaki zx6r met een blauwe lucht op de achtergrond

8. Focus op de juiste adviezen.

Rijder vrienden, net als alle andere vrienden, kunnen je opbouwen of vernietigen! Het is allemaal aan jou. Wist je dat het feit dat iemand al lang motorrijdt, hem niet noodzakelijk beter maakt dan jou? Wel, nu weet je het.

Verschillende mensen hebben verschillende benaderingen van het rijden, en het is het beste als je je gedeisd houdt en je vrienden observeert en beslist welke benadering bij je past, de benadering die je kunt evenaren.

Er zit plezier in snelheid, maar is het de essentiële vaardigheid die je wilt leren? Begin met de basis, bouw je vertrouwen op de weg op, en dan kun je meer ontdekken.

Pro tip: Laat een rijdersvriend nooit je geest of vertrouwen om zeep helpen; je kunt het!

9. Ga naar een rijschool.

Sinds ik ben begonnen met motorrijden, heb ik nooit spijt gehad van de tijd en het geld dat ik aan een rijschool heb besteed. De kennis die ik op de  rijschool heb opgedaan is een van de belangrijkste fundamenten van mijn zelfvertrouwen.

Je kunt een aangeboren rijder zijn, maar een formele opleiding is een echte boost voor de moed.

Voor sommige extra vaardigheden en inzichten is een rijopleiding nodig om ze te begrijpen. Ook als je niet kunt rijden, weet je de beste bronnen of boeken om te lezen om je rijvaardigheid te verbeteren.

Inderdaad, naar een rijschool gaan is een van de beste beslissingen die ik heb genomen met betrekking tot motorrijden.

10. Rijd alleen

Dit lijkt misschien een grote beslissing, vooral als je gewend bent om met vrienden te rijden.

Mijn eigen ervaring is dat ik meer zelfvertrouwen kreeg toen ik alleen ging rijden. Voor die tijd kon ik altijd rijden en plaatsen verkennen in het gezelschap van mijn vrienden en ik had het gevoel dat ik het heel goed deed, totdat ik besloot alleen op pad te gaan.

Als je alleen bent, heb je meer concentratie en focus en kun je je vaardigheden verkennen.

A2 motoren

Beginnende motorrijder

Uiteindelijk zijn deze tips van mijn reis om een zelfverzekerde rijder te worden nuttig. Wat u ook doet op de weg, vergeet niet dat uw veiligheid uw hoogste prioriteit is!

Lees ook:

Bandenspanning motor

DB-killer voor motoruitlaten

Je motor ketting schoonmaken

Koelvloeistof motor vervangen

 

contact