Tweedehands motor kopen? Alle tips op een rij!

Van plan om een tweedehands motor te kopen? Lees dan vooral verder.
In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt voor een goede aankoop van je tweedehands motor!

Van plan om een tweedehands motor te kopen? Lees dan vooral verder.
In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt voor een goede aankoop van je tweedehands motor!

Tweedehands motor kopen?

Ben je van plan om een tweedehands motor kopen? Zorg dan dat je beslagen ten ijs komt om een kat in de zak te voorkomen. Je wilt je zuurverdiende centje niet aan een motor uitgeven die vervolgens direct naar een garage moet vanwege mankementen. In deze blog geven we je alle tips mee om een gedegen aankoop van een tweedehands motor te doen, bij een particulier of een dealer cq garage.

Je hebt vooronderzoek gedaan naar wat je wilt, en terecht. Naast het echte motorrijervaring gevoel is de reis naar de aankoop bijna net zo leuk. Maar het is makkelijk om alles door een roze bril te zien wanneer je daadwerkelijk je oog hebt laten vallen op een droommotor.

Met zo’n 130.000 verkochte tweedehands motoren per jaar, is er een kans dat jij er een van de kopers bent. Wij zorgen ervoor dat je met beide voeten op de grond blijft staan en je alle tips en tools mee te geven om je droom niet in een nachtmerrie te laten veranderen.

A2 motoren

Waar koop ik een tweedehands motor?

Tweedehands motoren koop je via een particulier, oftewel een consument zoals jij en ik. Of via je een dealer of vakspecialist. Dit zijn partijen die geregistreerd staan als bedrijf die actief handelt in het in- en verkopen van motoren.

Online websites

First things first. Als je een motor koopt ben je ongetwijfeld bekend met de zogenaamde marktplaatsen. De plekken waar je onderzoek kan doen naar de modellen:

  • Websites van dealers
  • marktplaats.nl
  • Bikenet.nl
  • Motoroccasion.nl
  • Bovag.nl
  • Motor2go.nl

Maar ook websites die bekend zijn van auto occasions, zoals autoscoot24.nl en autotrader.nl die gebruikte motoren aanbieden. Naast deze website zijn er ook informatierijke plekken zoals forums en online magazines, dit zijn de bekendste.

  • motor-forum.nl
  • motornieuws.nl
  • motormeiden.nl ( for ladies only ;) )
  • motorblog.nl
  • motor.nl

Dealers

Dealers zijn over het hele land verspreid. Volgens branchevereniging RAI zijn er in totaal zo’n 350 motordealers actief. Gebruik Google om de dichtstbijzijnde op te speuren.

In Nederland zijn er dealers die exclusief merkgebonden zijn en er zijn multibrand dealers, die zich richten op meerdere merken. Een aantal multibrand dealers, waaronder Motoport, zijn aangesloten bij franchise-formules.

Deze dealers kunnen hun eigen assortiment bepalen, maar hebben wel regelmatig overleg met de importeurs om een optimaal aanbod van producten te kunnen presenteren. Maar liefst 60% van de dealers zijn echter zelfstandige ondernemingen die hun eigen assortiment kiezen en rechtstreeks inkopen bij de importeurs.

Er zijn niet veel motorzaken die uitsluitend gebruikte motoren verkopen. Over het algemeen combineren ze de verkoop van nieuwe en gebruikte motoren.

motorcity werkplaats motor monteur balhoofdlagers

Voordelen van het kopen van een tweedehands motorfiets

Goedkoper in prijs – uiteraard zijn gebruikte motoren goedkoper. Dit is het voordeel van een tweedehands motor. Je kunt tegen een lagere prijs het ultieme rijervaring al ontdekken.

Veel aanbod – het aanbod gebruikte motoren is gigantisch. Net als in de automarkt staan er sites en showrooms vol met gebruikt aanbod en occasions. Dit maakt het zoeken leuker!

Ruimte om te onderhandelen – aanhakend op het vorige punt, doordat er zoveel aanbod is krijg je te maken met een vraag/aanbod-verhouding. Is er veel aanbod dan zal dat de prijs organisch al naar beneden halen. Maar er zijn meerdere factoren om voor een andere fiets te gaan, zoals locatie of specifieke items. Maar het grote aanbod geeft je ruimte om te onderhandelen. Laat dit dan ook zeker niet na.

Weinig afschrijving – de kop eraf, is zo’n bekende uitdrukking. Motoren die nieuw de showroom uit zijn gereden of een beperkt aantal kilometers gereden hebben verliezen relatief gezien veel waarde in een korte tijd. Sommige motoren verliezen al 20% van hun waarde in de eerste 100km, simpelweg omdat deze niet meer ‘nieuw’ te noemen is. Dit zijn juweeltjes om eruit te vissen.

Unieke modellen – op marktplaatsen of in showrooms vind je soms pareltjes. Zoals een Kawasaki Z650RS van 40 jaar oud, een echte oldtimer dus. Of nieuwere modellen met een beperkte oplage zoals Harley Davidson Roadking meerdere keren heeft geproduceerd.

Geen wachttijden – het overschrijven van tweedehands modellen gaat erg snel. Dit betekent vaak dat je nog dezelfde dag jouw nieuwe droommotor kan rijden. En dat is lekker.

Nadelen van het kopen van een tweedehands motorfiets

Meer risico op verborgen problemen – de bekende kat in de zak. We hebben het allemaal wel is meegemaakt. Een product dat je wilde of nodig had en het na een paar dagen of weken begaf, met geen garantie om op terug te vallen of een verkoper die je nog kunt bereiken. Verderop in deze blog geven we je alle tips mee om je te wapenen tegen dit soort voorvallen.

Beperkte garantie – bij particulieren verkopen van tweedehands motoren kun je ervan uitgaan dat de garantie niet geldig is of verlopen. Dit hoeft niet per se het geval te zijn. Bij een motorzaak wordt er vaak nog een Bovag-garantie of een extra 12 maanden garantie toegevoegd. Dit voegen wij bijvoorbeeld bij MotorCity Amsterdam standaard toe. Men kan er dus vanuit gaan dat de gebruikte motoren grondig gecontroleerd zijn. Om dit bewijzen voegen we de 12 maanden garantie toe.

Verouderde technologie – technologie die het rijden aangenamer, slimmer en comfortabeler maakt ontwikkelt met de dag. Technologie die vandaag nieuw is, is morgen oud. Daarbij zijn soms ook bepaalde updates niet meer beschikbaar. Of de technologie van de producent is dusdanig ver geüpdatet dat deze niet meer compatible zijn met jouw model.

Hogere onderhoudskosten – oudere motoren hebben over het algemeen meer onderhoud nodig dan nieuwe motoren, dus het kan duurder zijn om een tweedehands motor in goede staat te houden.

Onbekende onderhoudsgeschiedenis – hoewel het bekijken van de geschiedenis van een tweedehands motor voordelen heeft, kan het zijn dat je niet altijd de volledige geschiedenis kent. Je weet niet altijd of de motor in een ongeluk is geweest of verwaarloosd is geweest door de vorige eigenaar. Dit kan onverwachte problemen veroorzaken in de toekomst.

Tweedehands motor bij een particulier kopen.

Naast dat er voordelen te halen zijn bij het kopen van een tweedehands motor bij een particulier, zijn er punten waar je echt op moet letten. Hieronder vind je de voornaamste. Daarna krijg je onze top tips om beslagen ten ijs te komen als je jij nieuwe motor wil gaan bekijken, testen en kopen.

kawasaki zx6r met een blauwe lucht op de achtergrond

Waar moet je op letten bij tweedehands aankoop particulier

Onbekende geschiedenis – in tegenstelling tot het kopen van een motor bij een dealer, waar je kunt vragen naar de geschiedenis van de motor, ken je de achtergrond van de motor die je bij een particulier koopt niet. De motor kan betrokken zijn geweest bij een ongeval of verwaarloosd zijn geweest door de vorige eigenaar, en deze informatie wordt mogelijk niet aan jou meegedeeld.

Minder betrouwbaar – particuliere verkopers zijn niet verplicht om dezelfde garanties te bieden als dealers en er is een groter risico op verborgen gebreken of technische problemen die niet direct zichtbaar zijn. Je loopt meer risico dat de motor onbetrouwbaar is en mogelijk vaker onderhoud nodig heeft.

Geen retourbeleid – bij het kopen van een motor bij een dealer heb je meestal de mogelijkheid om de motor binnen een bepaalde periode te retourneren als er iets mis is. Bij het kopen van een motor bij een particulier heb je meestal geen terugkeerbeleid, dus je moet er zeker van zijn dat de motor in goede staat verkeert voordat je tot aankoop overgaat.

Geen financieringsmogelijkheden – is je geen contant geld beschikbaar hebt om een motor te kopen, moet je mogelijk een lening afsluiten. Dit is gemakkelijker te doen bij een dealer dan bij een particuliere verkoper, omdat dealers vaak financieringsmogelijkheden bieden.

Geen service na verkoop – als je een motor koopt bij een dealer, krijg je meestal toegang tot hun serviceafdeling en technici die je kunnen helpen met eventuele problemen. Bij een particuliere verkoper is er geen ondersteuning na de verkoop, tenzij de verkoper bereid is om te helpen.

Geen proefrit - als je een motor bij een particulier koopt, is er mogelijk geen mogelijkheid om een proefrit te maken voordat je koopt. Dit kan een probleem zijn als je niet zeker weet of de motor geschikt is voor jou.

Tips voor als je een tweedehands aankoop doet bij een particulier

Het doel van deze blog is dat je niet met een kat in de zak thuiskomt. In de meeste gevallen zal dit zo zijn. Maar wij willen jou wapenen tegen die situaties waar het mis kan gaan.

  1. Ga niet alleen
  • Neem altijd iemand mee. Dit brengt balans in het gesprek. Zeker als je zelf geen verstand hebt van motoren. Denk aan de roze bril. Jij wilt die motor, je hebt je zinnen erop gezet. Neem iemand mee die je durft te vertellen dat het soms beter is om er even over na te denken.
  • Neem iemand mee met verstand van motor. Idealiter neem je iemand mee die er verstand van heeft. De kans is groot dat de huidige eigenaar een liefhebber is, maar niet specifiek iemand met kennis.
  1. Inspecteer de motorfiets
  • Bekijk de algehele staat van de motorfiets
  • Controleer op slijtage, schade en roest
  • Test de remmen, verlichting en het startsysteem
  1. Maak een proefrit
  • Maak een proefrit om te zien hoe de motorfiets rijdt en aanvoelt
  • Controleer of de remmen goed werken
  • Let op ongewone geluiden of trillingen
  1. Controleer de papieren en de geschiedenis van de motorfiets
  • Vraag om de registratie- en onderhoudsdocumenten
  • Controleer of er geen openstaande boetes of beperkingen zijn
  • Controleer de kilometerstand
  • Vraag naar de garage waar de motor voor het laatste gestaan heeft. Bel ze op en stel belangrijke vragen.
  • Controleer (bij een garage) of er terugroepacties geweest zijn voor dit model
  • Vraag om eigendomspapieren (of papieren die originaliteit bewijzen)
  1. Wat te doen bij onzekerheid
  • Vraag om een second opinion. Zeg dat je moeilijk kan inschatten of er iets mee is. Je bent geïnteresseerd, maar wilt het zekere voor het onzekere nemen (dat zou de tegenpartij tenslotte zelf ook doen). Bij grove mankementen zeg je dat als deze gerepareerd kunnen worden de kosten van het aankoopbedrag afgehaald worden. Kijk tevens of je de controlekosten kunt delen.
  1. Onderhandelen over de prijs en betaling
  • Gebruik de bevindingen uit de inspectie om te onderhandelen over de prijs
  • Bepaal een betalingsmethode die voor beide partijen werkt, zoals contant of via een bankoverschrijving

Tot slot, wees op je hoede voor opgepoetste of opnieuw geverfde motorfietsen, omdat dit kan betekenen dat er schade of reparaties zijn verborgen.

Motorverhuur foto van dame op een gehuurde royal enfield interceptor 650

Tweedehands motor bij een motorzaak kopen.

Er zijn totaal 350 dealers in het land. Vrijwel alle van deze dealers handelen in occasions (tweedehands motoren).  Maar er is wel verschil in aanbieders. Welke keuze je ook maakt, zorg er in ieder voor geval dat je goed onderzoek doet naar de betreffende zaak. Je kunt naar de volgende zaken onderzoek doen:

  • Is de zaak Bovag-geregistreerd?
  • Zijn er andere keurmerken?
  • Vraag of mensen de motorzaak kennen
  • Lees reviews online
  • Kijk met welke specifieke merken ze werken
  • Bel op en vraag of ze geschoold personeel hebben

Tweedehands motoren - tot slot.

Het kopen van een tweedehands motorfiets kan een goede manier zijn om geld te besparen, maar het kan ook risico's met zich meebrengen als je niet goed oplet. Door je budget van tevoren vast te stellen, een geschikte motorfiets te zoeken, een inspectie uit te voeren en een proefrit te maken, kun je de kans op het vinden van een goede tweedehands motorfiets vergroten.

Vergeet niet om de papieren en de geschiedenis van de motorfiets te controleren, te onderhandelen over de prijs en te zorgen voor verzekering en registratie voordat je ermee gaat rijden. Met deze tips kun je hopelijk een geweldige tweedehands motorfiets vinden die bij jouw behoeften en budget past.

Op zoek naar goede tweedehands motoren?

Bij MotorCity kun je terecht voor een ruim aanbod tweedehands motoren. Onze occasions worden grondig gecheckt voor inruil. Met ruim 90 jaar ervaring op onze werkplek. Daarbij komen al onze tweedehands motorfietsen met een de volgende extra’s om ervoor te zorgen dat jouw aankoop gewaarborgd is:

  • Alle tweedehands motorfietsen die worden ingekocht krijgen een grondige onderhoudsinspectie.
  • Volledige controle op slijtagepunten en onderdelen. Deze worden vervangen wanneer nodig.
  • 12 maanden complete Bovag-garantie.

Benieuwd naar ons aanbod, klik hier voor ons complete aanbod tweedehands motorfietsen. Heb je net een motorfiets gekocht en wil je tips voor onderhoud dat je zelf kan doen, bekijk hier onze ultieme onderhoudsgids voor motoren.

A2 motoren