vrouwelijke motorrijder rijdt over de weg te zien vanaf de zijachterkant

Jongeren omarmen de motor: Een opkomende trend in mobiliteit

Opwindend nieuws in de wereld van de gemotoriseerde tweewielers!
Uit recente cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datapartner RDC blijkt dat het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar dat een motorfiets aanschaft, de afgelopen tien jaar met maar liefst 44,6% is gestegen.

Opwindend nieuws in de wereld van de gemotoriseerde tweewielers!
Uit recente cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en datapartner RDC blijkt dat het aantal jongeren tussen 18 en 25 jaar dat een motorfiets aanschaft, de afgelopen tien jaar met maar liefst 44,6% is gestegen.

Motor kopen

In 2023 alleen al hebben 21.641 jongeren de sprong gewaagd en een motorfiets gekocht. Dit vertegenwoordigt een indrukwekkende groei ten opzichte van de 14.962 aankopen in 2014. De gegevens laten zien dat jongeren niet alleen gebruikte motoren omarmen, maar ook een groeiende interesse tonen in nieuwe modellen. In feite is het aantal aankopen van nieuwe motoren onder jongeren in dezelfde periode met maar liefst 215,5% gestegen!

2 kawasaki's met bergen op de achtergrond
Rode tourmotor rijdt voorbij met groene natuur landschap op de achtergrond

Motorrijden trend onder jongeren

Deze trend is niet alleen beperkt tot jongeren; het is een fenomeen dat de hele motorbranche doordringt. Met in totaal 17.492 nieuwe motorfietsen geregistreerd in 2023, vertegenwoordigt dit het hoogste aantal sinds het jaar 2000. Deze cijfers, gepresenteerd door Maarten Mastop, branchemanager Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven bij BOVAG, duiden op een bloeiende sector die blijft groeien en evolueren.

Wat drijft deze plotselinge liefde voor motorfietsen onder jongeren?

Naast het plezier en de opwinding die het rijden op een motor met zich meebrengt, wijzen experts op het potentieel van motoren als praktische mobiliteitsoplossing, vooral voor dagelijks woon-werkverkeer. Martijn van Eikenhorst, sectiemanager Motoren bij RAI Vereniging, beschouwt deze verschuiving zelfs als een "gamechanger" in de manier waarop we ons verplaatsen.

Kawasaki naked bike op het circuit
motorrijdster rijdt een bocht uit met bergen op de achtergrond

CBR cijfers

De cijfers van het CBR ondersteunen deze trend verder. Het aantal uitgegeven motorrijbewijzen stijgt gestaag, waarbij in 2023 maar liefst 33.617 mensen slaagden voor hun motorexamen, een toename van 73,5% ten opzichte van 2014. Interessant genoeg behaalden bijna de helft van deze succesvolle kandidaten (47,1%) tussen de 18 en 25 jaar oud hun rijbewijs.

Liefde voor motoren

Deze opkomende liefde voor motorfietsen wordt verder gevierd tijdens de Motorbeurs Utrecht 2024, waar motorliefhebbers van 22 tot 25 februari samenkomen in de Koninklijke Jaarbeurs. Dit vierdaagse evenement, dat al meer dan 35 jaar plaatsvindt, belooft een ongeëvenaarde ervaring te worden met een breed scala aan exposanten, occasions, stuntshows en zelfs kosteloze eerste motorrijlessen.

Kawasaki zwarte cruiser rijdend op straat

Nieuwe generatie motorrijders

Kortom, het lijkt erop dat de motorfiets zijn weg vindt naar de harten en garages van een nieuwe generatie. Met zijn mix van spanning, vrijheid en praktische toepassingen, is het geen verrassing dat steeds meer jongeren ervoor kiezen om de wereld op twee wielen te verkennen.

Volg Motorcity Amsterdam op social media!

Wil je ons online volgen? Check dan onze InstagramYoutube, Facebook of Tik Tok.