2 motorrijders door een dor gebied die achter elkaar aanrijden.

Motor leasen, financieren of kopen?

Kan je het beste kopen, huren of leasen?
Het aanschaffen van een motorfiets kan een flinke investering zijn. In deze blog vergelijken we de voor- en nadelen van leasen, financieren en kopen om je te helpen de beste keuze te maken.

Kan je het beste kopen, huren of leasen?
Het aanschaffen van een motorfiets kan een flinke investering zijn. In deze blog vergelijken we de voor- en nadelen van leasen, financieren en kopen om je te helpen de beste keuze te maken.

Wat past bij jou?

Motorrijden is meer dan een vervoermiddel; het is een levensstijl. Of u nu een doorgewinterde motorrijder bent of een beginner, het kiezen van de juiste motor is belangrijk. Maar met zoveel beschikbare opties kan het overweldigend zijn om te beslissen of u een motor koopt, least of financiert.

Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, en inzicht in deze verschillen is cruciaal bij het maken van de beste keuze voor uw levensstijl en budget.

In dit artikel verkennen we de verschillen tussen het kopen, leasen en financieren van een motorfiets en geven we tips om de beste keuze te maken voor uw individuele behoeften. Dus leun achterover, laat uw motoren draaien en laten we beginnen!

A2 motoren
Lifestylefoto 2023 Suzuki SV650 met zijaanzicht van motorfiets met hoge gebouwen op de achtergrond.

De verschillen tussen het kopen, huren en financieren van een motorfiets

Een motorfiets kopen houdt in dat je de volledige prijs vooraf of in termijnen betaalt en dat je er eigenaar van wordt zodra de betaling is voltooid. Dit betekent dat u de motor zo veel kunt gebruiken als u wilt en dat u hem kunt aanpassen of verkopen wanneer u maar wilt.

Aan de andere kant houdt het huren van een motorfiets in dat u een vergoeding betaalt om de motorfiets gedurende een bepaalde periode, meestal dagelijks of wekelijks, te gebruiken. Het huren van een motorfiets is een goede optie als je een motorfiets nodig hebt voor een korte periode, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent of een tijdelijk vervoermiddel nodig hebt. U bent echter geen eigenaar van de motorfiets en moet deze na afloop van de huurperiode terugbrengen.

Bij de financiering van een motorfiets sluit u een lening af om de motorfiets te betalen en doet u maandelijkse betalingen, meestal over een periode van twee tot vijf jaar, totdat de lening is afbetaald. Zo kunt u de motorfiets bezitten en tegelijkertijd de kosten in de loop van de tijd verlagen.

Een motor kopen: Voordelen en Nadelen

Een motor kopen is een populaire optie voor veel motorrijders, en het heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Eigendom: Wanneer u een motor koopt, bent u de eigenaar, wat betekent dat u hem kunt aanpassen, verkopen of doen wat u wilt.
 • Geen kilometerbeperkingen: In tegenstelling tot leasing zijn er geen kilometerbeperkingen wanneer u eigenaar bent van een motorfiets. U kunt er zo veel of zo weinig mee rijden als u wilt zonder u zorgen te maken over extra kosten.
 • Geen maandelijkse betalingen: Zodra je je motorlening hebt afbetaald, heb je geen maandelijkse betalingen meer om je zorgen over te maken.

Nadelen:

 • Kosten vooraf: Het kopen van een motorfiets vereist hoge kosten vooraf, wat voor sommige rijders moeilijk te betalen kan zijn.
 • Afschrijving: Net als auto's schrijven motorfietsen na verloop van tijd af. Dit betekent dat hoe langer u hem bezit, hoe minder hij waard wordt. Zelfs als u besluit hem te verkopen, zal de verkoopprijs altijd lager zijn dan de aankoopprijs van de motorfiets.
 • Onderhoudskosten: Wanneer u een motorfiets bezit, bent u verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten, die na verloop van tijd kunnen oplopen.
kawasaki zx6r met een blauwe lucht op de achtergrond

Een motor huren: de voor- en nadelen

Hoewel het kopen van een motorfiets de meest populaire optie voor eigendom is, is het huren van een motorfiets een andere optie die veel motorrijders kunnen overwegen. Hier volgen enkele voor- en nadelen van het huren van een motorfiets:

Voordelen:

 • Lagere kosten vooraf: Het huren van een motor vereist lagere aanloopkosten dan het kopen van een motor, wat toegankelijker kan zijn voor motorrijders met een beperkt budget.
 • Flexibiliteit: Door een motor te huren kunt u verschillende modellen en types motorfietsen uitproberen zonder de verplichting van eigendom.
 • Geen onderhouds- of reparatiekosten: Bij het huren van een motorfiets bent u niet verantwoordelijk voor onderhouds- of reparatiekosten. Dit betekent dat u van de motor kunt genieten zonder u zorgen te maken over extra kosten.
 • Geen opslag nodig: Wanneer u een motorfiets huurt, hoeft u zich geen zorgen te maken over de opslag ervan wanneer u hem niet gebruikt. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die in appartementen of andere plaatsen zonder veel opslagruimte wonen.
 • Geen verkoopgedoe: Als je een motorfiets bezit, moet je je zorgen maken over de verkoop ervan als je hem niet meer wilt. Wanneer u een motorfiets huurt, brengt u hem aan het eind van de huurperiode gewoon terug naar het verhuurbedrijf zonder dat u het verkoopproces hoeft te doorlopen.
 • Nieuwere modellen: Verhuurbedrijven hebben vaak nieuwere modellen motorfietsen te huur, wat een geweldige manier kan zijn om de nieuwste functies en technologieën uit te proberen.
 • Gemakkelijk reizen: Het huren van een motor kan een geweldige optie zijn voor reizigers die een nieuw gebied op twee wielen verkennen. Verhuurbedrijven kunnen drop-off en pick-up services aanbieden, waardoor het gemakkelijk is om een motor te huren op de ene locatie en terug te brengen op een andere.

Nadelen:

 • Tijdslimieten: Bij het huren van een motorfiets bent u meestal beperkt tot een bepaalde periode. Het kan zijn dat u zich moet haasten om uw tijd met de motorfiets optimaal te benutten.
 • Extra kosten: Verhuurbedrijven kunnen extra kosten in rekening brengen voor kilometers, verzekering en andere factoren die snel kunnen oplopen.
 • Geen eigendom: Wanneer u een motorfiets huurt, bent u geen eigenaar. Dit betekent dat u hem niet kunt aanpassen of verkopen en dat u hem aan het einde van de huurperiode aan het verhuurbedrijf moet teruggeven.

De voor- en nadelen van het financieren van een motorfiets

De financiering van een motorfiets kan een goede optie zijn voor wie niet de volledige aankoopprijs vooraf wil betalen. Hier volgen enkele voor- en nadelen van de financiering van een motorfiets:

Voordelen:

 • Spreiding van de kosten: Door te financieren kunt u de kosten van de motorfiets spreiden in de tijd, waardoor hij betaalbaarder wordt.
 • Eigendom: Uiteindelijk bent u eigenaar van de motorfiets, zodat u deze naar eigen inzicht kunt aanpassen.
 • Krediet opbouwen: Door een motor te financieren kunt u uw kredietscore opbouwen door op tijd te betalen en verantwoordelijke leengewoonten aan te tonen.

Nadelen:

 • Rentevoeten: De financiering van een motorfiets gaat gepaard met hogere rentevoeten dan andere financieringsvormen, waardoor de totale kosten van de motorfiets kunnen stijgen.
 • Maandelijkse betalingen: Maandelijkse betalingen kunnen uw budget belasten, en als u niet oppast, kunt u na verloop van tijd meer betalen dan de motorfiets waard is.
 • Onderhoudskosten: Als eigenaar van de motorfiets bent u verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten, die na verloop van tijd duur kunnen uitvallen.
insta360
lifestyle foto van motorrijder op een scram 411 van royal enfield met gebouw op de achtergrond gevuld met zandkleurige muurpanelen

Een motor financieren: Wat u moet weten

De financiering van een motorfiets kan een goede optie zijn voor motorrijders die een motorfiets willen bezitten, maar deze niet volledig kunnen betalen. Hier zijn enkele dingen die je moet weten voordat je een motor financiert:

 1. Kredietscore: Uw kredietscore is van grote invloed op de vraag of u een financiering kunt krijgen en voor welke rente u in aanmerking komt. Een hogere kredietscore kan u helpen een lagere rente te krijgen, waardoor u tijdens de looptijd van uw lening geld bespaart.
 2. Aanbetaling: De financiering van een motorfiets vereist meestal een aanbetaling, die kan variëren van 10% tot 20% van de totale kosten van de motorfiets. Een grotere aanbetaling kan uw maandelijkse betalingen verlagen en u helpen goedgekeurd te worden voor een lening.
 3. Rentevoeten: Rentetarieven op motorfiets leningen kunnen variëren afhankelijk van uw credit score, de lengte van de lening, en het type motorfiets dat u financiert. Het is belangrijk om rond te shoppen en tarieven van meerdere kredietverstrekkers te vergelijken om de beste deal te vinden.
 4. Maandelijkse betalingen: Wanneer u een motorfiets financiert, moet u maandelijkse betalingen doen om de lening af te betalen. Berekenen hoeveel u zich kunt veroorloven om elke maand te betalen is belangrijk voordat u een lening afsluit.
 5. Verzekering: Wanneer u een motorfiets financiert, moet u een volledige dekking verzekering hebben. Dit kan de totale kosten van het bezitten van een motorfiets verhogen.
 6. Onderhoudskosten: Net als bij het bezit van een motorfiets bent u verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten wanneer u een motorfiets financiert. Het is belangrijk om naast uw maandelijkse betalingen rekening te houden met deze kosten.

De kosten van het kopen, leasen en financieren van een motor vergelijken

Bij het overwegen van de kosten van het bezit van een motorfiets is het belangrijk de voor- en nadelen van kopen, leasen en financieren tegen elkaar af te wegen. Het kopen van een motorfiets kan vooraf meer kosten, maar maakt volledig eigendom en aanpassing mogelijk. Een motorfiets leasen kan lagere aanloopkosten met zich meebrengen, maar aan het eind van de leaseperiode bent u geen eigenaar van de motorfiets en moet u maandelijks betalen.

Door een motorfiets te financieren kunt u de kosten in de tijd spreiden en uiteindelijk eigenaar worden van de motorfiets, maar dit gaat gepaard met maandelijkse betalingen en verantwoordelijkheid voor onderhouds- en reparatiekosten. Om de beste beslissing te nemen, is het belangrijk de totale eigendomskosten in overweging te nemen, inclusief initiële kosten, maandelijkse betalingen, onderhouds- en reparatiekosten, verzekering en afschrijving. Uiteindelijk hangt de beste optie af van de individuele behoeften en het budget.

Tips voor het kiezen van het juiste type motorfietsfinanciering

Het kiezen van het juiste type motorfietsfinanciering kan een ontmoedigende taak zijn. Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste beslissing te nemen:

 1. Ken uw budget: Voordat u een financieringsoptie kiest, is het belangrijk om te weten hoeveel u zich kunt veroorloven om elke maand te betalen. Kijk naar uw maandelijkse inkomsten en uitgaven om een comfortabel betalingsbedrag te bepalen.
 2. Onderzoek financieringsopties: Er zijn vele soorten motorfietsfinanciering beschikbaar, waaronder leningen van banken, kredietverenigingen en dealers. Onderzoek elke optie om de beste rente en voorwaarden te vinden.
 3. Overweeg de lengte van de lening: De lengte van de lening kan van invloed zijn op de totale kosten van de motorfiets. Een langere looptijd kan leiden tot lagere maandelijkse betalingen, maar ook tot het betalen van meer rente na verloop van tijd.
 4. Controleer uw kredietscore: Uw kredietscore kan van invloed zijn op de rente die u op een lening ontvangt. Controleer uw kredietscore voordat u een financiering aanvraagt om ervoor te zorgen dat u het best mogelijke tarief krijgt.
 5. Lees de kleine lettertjes: Zorg ervoor dat u alle voorwaarden van de financieringsovereenkomst leest en begrijpt voordat u tekent. Kijk voor eventuele verborgen kosten of boetes voor vervroegde aflossing.
 6. Onderhandel: Wees niet bang om te onderhandelen over de voorwaarden van uw financieringsovereenkomst. Dealers kunnen bereid zijn betere voorwaarden of rentepercentages aan te bieden om een verkoop veilig te stellen.
Actiefoto 2022-Yamaha-XS700-EU-Historic_White-Action-001-03 vooraanzicht van motorrijder die door heuvelachtig gebied rijdt met stad op de achtergrond
bikergirl dionne alojzija retro look royal enfield interceptor 650 in amsterdam

Tips voor de beste keuze: moet ik een motor kopen, leasen of financieren?

Nu je een duidelijk beeld hebt van de voor- en nadelen van het kopen, leasen en financieren van een motorfiets, kunnen we de tips delen om de juiste keuze te maken. U moet begrijpen dat het kopen, leasen of financieren van een motorfiets uiteindelijk afhangt van uw individuele behoeften en budget. Hier volgen enkele tips om u te helpen de beste keuze te maken bij de beslissing om een motorfiets te kopen, leasen of financieren:

 1. Overweeg uw budget: De kosten van het bezitten van een motorfiets gaan verder dan alleen de aankoopprijs. Denk ook aan bijkomende kosten zoals onderhoud, verzekering, brandstof en opslag. Kies een optie die bij uw budget past en u niet te veel geld kost.
 2. Denk na over uw gebruik: Bedenk hoe vaak je van plan bent de motorfiets te gebruiken en of je hem lang of slechts kort wilt houden. Als je niet zeker bent, is leasen misschien een goede optie.
 3. Doe je onderzoek: Bekijk de voor- en nadelen van elke optie en onderzoek de verschillende financieringsopties die voor u beschikbaar zijn. Vergelijk rentetarieven, kosten en andere voorwaarden.
 4. Controleer uw kredietscore: uw kredietscore kan van invloed zijn op uw financieringsopties. Zorg ervoor dat u uw score controleert en werk eraan om deze zo nodig te verbeteren.
 5. Houd rekening met de doorverkoopwaarde: Als u van plan bent uw motorfiets te verkopen, bedenk dan hoe elke financieringsoptie de doorverkoopwaarde zal beïnvloeden.
 6. Lees de kleine lettertjes: Voordat u een overeenkomst ondertekent, moet u de voorwaarden volledig begrijpen, inclusief eventuele boetes of kosten.

Bonustip: Overweeg een motorveiligheidscursus te volgen voordat u een motor koopt of least. Dit kan u helpen om een veiligere rijder te worden, en sommige verzekeringsmaatschappijen geven korting voor het volgen van een cursus. Het is een win-win situatie!

A2 motoren

Heb jij je keuze gemaakt?

Twijfel je nog steeds, of heb je nog vragen? Kom gerust langs of bel ons op 020 480 80 10. Bij Motorcity kun je voor alle financiële producten terecht. We hebben sinds kort zelfs onze eigen verzekering: MotorCity Verzekeringen.

Daarbij vind je op elke productpagina van Motorcity een financieringsmodule (desktop: rechtsonder op de pagina - mobiel: even doorscrollen naar onder). Hiermee kun je makkelijk jouw maandbedrag bepalen. 

Bij MotorCity zijn we trots en erkend dealer van YahamaSuzukiKawasakiRoyal EnfieldCFmoto en Can-Am. Ben je opzoek naar een occasion motor, geen probleem. We hebben altijd een ruim aanbod

Je kunt ook altijd even contact opnemen voor advies en actueel aanbod in onze showroom. 

Ben je opzoek naar specifieke accessoires of onderdelen. Of wil je iets laten monteren, neem dan contact op met onze werkplaats