actiefoto van 2023 tracer9 van yamaha die door een glooiend landschap schiet

Nieuwe Motorbanden Kopen

Alles wat je moet weten over nieuwe motorbanden. Van het kopen tot en met het inrijden en onderhouden.
Het inrijden van banden is van vitaal belang om hun prestaties te optimaliseren en de levensduur te verlengen.

Alles wat je moet weten over nieuwe motorbanden. Van het kopen tot en met het inrijden en onderhouden.
Het inrijden van banden is van vitaal belang om hun prestaties te optimaliseren en de levensduur te verlengen.

Nieuwe motorbanden kopen: de tips

Ben je van plan nieuwe motorabanden te kopen dan zijn er een aantal zaken waar je op wilt letten. Als motorliefhebber begrijp je ongetwijfeld het belang van goed onderhoud en veiligheid op de weg. Een cruciaal aspect van het onderhoud is het inrijden van nieuwe motorbanden. Het inrijden van banden is van vitaal belang om hun prestaties te optimaliseren en de levensduur te verlengen.

In dit blog gaan we dieper in op hoe je nieuwe motorbanden beoordeelt, koopt, inrijdt en onderhoudt. 

A2 motoren

Nieuwe motorbanden kopen

 1. Begrijp je rijstijl: Bedenk hoe je meestal rijdt. Rijd je voornamelijk op de snelweg, in de stad, op bochtige wegen of misschien zelfs off-road? Verschillende banden zijn ontworpen voor verschillende rijomstandigheden.

 2. Kies het juiste type band: Er zijn verschillende soorten motorbanden, waaronder sportbanden, tourbanden, all-season banden en off-road banden. Kies een type dat past bij je rijstijl en de omstandigheden waarin je meestal rijdt.

 3. Begrijp bandenmaten: Controleer de bandenmaten die op je motor staan. Deze informatie is essentieel bij het kopen van nieuwe banden. Ze worden meestal aangeduid met een combinatie van cijfers, zoals 120/70ZR17, waarbij 120 de breedte in millimeters is, 70 de hoogte-breedteverhouding is en 17 de velgdiameter in inches.

 4. Kwaliteit gaat boven prijs: Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is het belangrijk om te investeren in kwaliteitsbanden van gerenommeerde merken. Goede banden dragen bij aan de veiligheid en de prestaties van je motorfiets.

 5. Lees reviews: Zoek online naar reviews van motorbanden. Dit kan je inzicht geven in de ervaringen van andere motorrijders met specifieke merken en modellen.

 6. Bekijk het bandenprofiel: Het profiel van de banden beïnvloedt de grip en stabiliteit. Een dieper profiel kan beter zijn voor natte omstandigheden, terwijl een ondieper profiel kan zorgen voor meer grip in droge omstandigheden.

 7. Seizoensgebondenheid: Sommige banden zijn specifiek ontworpen voor bepaalde seizoenen. Als je in een gebied woont waar het klimaat sterk varieert, overweeg dan banden die geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden.

 8. Gewichtscapaciteit: Zorg ervoor dat de banden die je kiest geschikt zijn voor het gewicht van jou, je passagier en eventuele bagage die je normaal gesproken meeneemt.

 9. Slijtage-indicatoren: Controleer of de banden slijtage-indicatoren hebben. Dit zijn meestal kleine hobbels in de groeven van de band. Deze indicatoren laten je weten wanneer het tijd is om de banden te vervangen.

 10. Laat de banden professioneel monteren: Nadat je de juiste banden hebt gekozen, laat je ze monteren door een professionele monteur. Correcte montage en balancering zijn essentieel voor een goede prestatie en veiligheid.

De eerste kilometers met de nieuwe motorbanden

Heb je je nieuwe setje bemachtigd, wat dan? Wanneer je nieuwe motorbanden hebt laten monteren door een expert, is het essentieel om ze zorgvuldig in te rijden. De eerste kilometers zijn bijzonder cruciaal omdat de banden nog moeten uitzetten en zich aanpassen aan het wegdek. 

Gedurende de eerste honderd kilometer is het aan te raden om met matige snelheid en voorzichtig te rijden. Vermijd abrupte acceleraties, harde remmanoeuvres en scherpe bochten. 

Het geleidelijk opbouwen van snelheid

Na de eerste honderd kilometer kun je beginnen met het geleidelijk opvoeren van de snelheid en het testen van de grip van je banden. 

Let goed op hoe de banden reageren tijdens het nemen van bochten en remtests. Geleidelijk aan zul je merken dat de banden zich beter hechten aan het wegdek en dat je meer vertrouwen krijgt in hun prestaties.

Motorband monteren

De ideale omstandigheden voor nieuwe motorbanden

Probeer tijdens het inrijden van je nieuwe motorbanden bij voorkeur te rijden onder ideale omstandigheden. Droog weer is het beste, omdat natte wegen het inrijproces kunnen beïnvloeden en het risico op uitglijden vergroten.

Ook is het aan te raden om rustige en minder drukke wegen te kiezen om onnodige stress op de banden te voorkomen.

Michelin Road 6 band

Levensduur van nieuwe motorbanden

De levensduur van motorbanden kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type band, je rijstijl, de wegomstandigheden en regelmatig onderhoud. Over het algemeen gaan motorbanden gemiddeld tussen de 10.000 en 20.000 kilometer mee.

Sportievere banden hebben vaak een kortere levensduur vanwege hun zachtere rubbersamenstelling die zorgt voor betere grip maar ook snellere slijtage.

 

Factoren die de levensduur van nieuwe motorbanden kunnen beïnvloeden

 1. Rijstijl: Een agressievere rijstijl met veel snelle acceleraties en hard remmen zal de banden sneller doen slijten.
 2. Onderhoud: Regelmatig onderhoud, zoals het controleren van de bandenspanning en uitlijning, kan de levensduur van de banden verlengen.
 3. Wegen: Ruwe en slecht onderhouden wegen veroorzaken meer slijtage dan gladde en goed onderhouden wegen.
 4. Belasting: Overbelasting van de motor kan leiden tot snellere slijtage van de banden.
 5. Opslag: Als de motor langere tijd stilstaat zonder de juiste voorzorgsmaatregelen, kan dit de banden beschadigen.
close up van iemand die bandendruk meet van motorfiets

Nieuwe motorbanden, tot slot.

Het inrijden van nieuwe motorbanden is van groot belang om de prestaties en veiligheid te waarborgen. Door rustig te beginnen en geleidelijk de snelheid op te voeren, kunnen de banden zich optimaal aanpassen aan het wegdek.

Vergeet ook niet dat de levensduur van een set motorbanden sterk afhangt van factoren zoals je rijstijl, onderhoud en de wegomstandigheden. Zorg goed voor je banden en geniet van vele kilometers veilig en plezierig motorrijden!

Bij MotorCity Amsterdam verzorgen alle producten en services omtrent nieuwe motorbanden, vervangen, reparatie en de motorbandmerken. Van Pirelli, naar Bridgestone tot aan Michelin. Heb je vragen, neem contact op met onze werkplaats. Zij helpen je graag verder.

A2 motoren