2022 Honda CBR1000RR-R SP

Wat is de beste (A2) motorverzekering?

Motorrijden is niet zonder risico
Alle benodigde informatie over motorverzekeringen op een pagina!

Motorrijden is niet zonder risico
Alle benodigde informatie over motorverzekeringen op een pagina!

Verzekeren is verplicht

Motorrijden is een geweldige manier om te genieten van de vrijheid van de open weg. Echter, zoals bij elke vorm van transport, brengt motorrijden ook risico’s met zich mee. Ongevallen kunnen nou eenmaal gebeuren en als motorrijder is het daarom belangrijk om te zorgen voor de juiste verzekeringen om jezelf en anderen te beschermen, in geval van een ongeluk. Hieronder worden alle verzekeringsmogelijkheden benoemt die belangrijk zijn bij een motoraankoop!

A2 motoren

WA-verzekering

Een WA-verzekering is een wettelijk verplichte verzekering voor motorrijders in Nederland. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dekt de schade die je met je motor toebrengt aan anderen en aan de spullen van anderen.

Deze verzekering dekt dus niet de schade aan je eigen motor, daarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig. De WA-verzekering is bedoeld om anderen te beschermen tegen schade die jij met je motor veroorzaakt. Het kan gaan om materiële schade aan bijvoorbeeld een auto of een fiets, maar ook om letselschade bij een ongeval waarbij iemand gewond raakt.

De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, het type motor dat je rijdt en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

close up schade aan zwarte motor
schadetaxateur aan het werk om schade aan motor te bepalen

Beperkt casco verzekering (WA+)

Een beperkt casco verzekering, ook wel WA+ verzekering genoemd, biedt naast de dekking van de WA-verzekering ook dekking voor schade aan je eigen motor. Hieronder vind je een uitgebreidere uitleg over deze verzekering:

Een WA+ verzekering dekt naast de schade aan anderen ook schade aan je eigen motor in bepaalde gevallen. Hierbij kun je denken aan schade als gevolg van brand, diefstal, storm, hagel, botsingen met dieren, joyriding en ruitbreuk. Bijvoorbeeld wanneer je motor gestolen wordt, of wanneer je motor beschadigd raakt door een storm.

De hoogte van de premie voor een WA+ verzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type motor dat je rijdt, de waarde van je motor en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Ook de dekking en het eigen risico spelen hierbij een rol. Een hoger eigen risico kan bijvoorbeeld leiden tot een lagere premie.

Volledig casco verzekering (Allrisk)

Een volledig casco verzekering is de meest uitgebreide verzekering voor motorrijders. Naast de dekking van de WA-verzekering en de beperkt casco verzekering, biedt deze verzekering ook dekking voor schade aan je eigen motor die je zelf veroorzaakt hebt bij een ongeval, bijvoorbeeld als gevolg van een valpartij of een aanrijding.

Daarnaast dekt deze verzekering ook de schade aan je eigen motor als gevolg van vandalisme en andere externe factoren, zoals schade als gevolg van een aanrijding met een paaltje of een onverzekerd voertuig. Ook schade die je eigen schuld is, zoals het per ongeluk omstoten van je motor, wordt vergoed.

Net als bij de beperkt casco verzekering, is de hoogte van de premie voor een volledig casco verzekering afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type motor dat je rijdt, de waarde van je motor en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Een hoger eigen risico kan bijvoorbeeld leiden tot een lagere premie.

Ongeluk motorrijder en gemeente voertuig. Schade motor en auto
Actiefoto van 2023 Suzuki V-strom 1050 met motorrijder en passagier

Schade verzekering opzittenden

De schadeverzekering opzittenden biedt dekking voor letselschade en materiële schade die de bestuurder en/of de passagiers van de motor oplopen als gevolg van een verkeersongeval, ook als deze door de bestuurder zelf veroorzaakt is.

Deze verzekering is van belang omdat de standaard WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) alleen de schade dekt die je veroorzaakt bij een ander. Als je dus zelf betrokken raakt bij een ongeval, ben je niet verzekerd voor de schade die jezelf of je passagiers oplopen.

Het verzekerde bedrag kan variëren en is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar en de hoogte van de premie die je betaalt. Het is belangrijk om hier goed naar te kijken en te zorgen dat het verzekerde bedrag voldoende is om eventuele schade te dekken.

Het afsluiten van een schadeverzekering opzittenden kan vooral belangrijk zijn als je vaak een passagier meeneemt op je motor, omdat de passagier bij een ongeval kwetsbaar is en extra risico loopt op letsel of materiële schade. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om deze verzekering af te sluiten om zo een betere bescherming te bieden aan jezelf en je passagiers.

Ongevallen verzekering opzittenden

De ongevallenverzekering opzittenden is een aanvullende verzekering op de motorverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden van de bestuurder en/of passagiers van de motor als gevolg van een verkeersongeval. Het maakt hierbij niet uit wie de schuldige is van het ongeval.

Het verzekerde bedrag kan variëren en is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar en de hoogte van de premie die je betaalt. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij invaliditeit is afhankelijk van de mate van invaliditeit en wordt vastgesteld aan de hand van medische rapporten. Bij overlijden wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden.

Het is belangrijk om te weten dat de ongevallenverzekering opzittenden alleen dekking biedt voor blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een verkeersongeval. Het biedt dus geen dekking voor andere oorzaken van invaliditeit of overlijden, zoals een ongeval thuis of tijdens sporten.

Vrouwelijk model op witrode Royal Enfield Scram 411. Aanzicht van schuinonder

Motorrijtuigen rechtsbijstandverzekering

Een motorrijtuigen rechtbijstandverzekering biedt juridische bijstand wanneer je als bestuurder van een motorrijtuig betrokken raakt bij een geschil met een derde partij. Het kan hierbij gaan om een verkeersongeval, maar ook bijvoorbeeld om een conflict over de aankoop van een motorrijtuig, een geschil over de uitvoering van reparatiewerkzaamheden of een discussie over de hoogte van de schadevergoeding.

Als je een motorrijtuigen rechtbijstandverzekering hebt afgesloten, kun je bij een geschil juridische hulp inschakelen van de verzekeraar. Deze zal je bijstaan in het voeren van de juridische procedure en eventuele kosten, zoals advocaatkosten en proceskosten, vergoeden. Het kan ook zijn dat de verzekeraar een schikking treft met de tegenpartij.

Een motorrijtuigen rechtbijstandverzekering kan zowel voor particulieren als voor zakelijke klanten worden afgesloten. Bij de keuze voor een dergelijke verzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingsvarianten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basisdekking waarbij alleen juridische bijstand wordt geboden bij verkeersongevallen. Daarnaast kun je kiezen voor een uitgebreide dekking waarbij ook juridische hulp wordt geboden bij andere geschillen met betrekking tot het motorrijtuig.

Meeverzekeren accessoires

Als motorrijder kun je ervoor kiezen om je motor te voorzien van diverse accessoires, zoals bijvoorbeeld een navigatiesysteem, een topkoffer of een valbeugel. Deze accessoires kunnen echter behoorlijk prijzig zijn en het is dan ook belangrijk om te weten of deze accessoires gedekt zijn door je motorverzekering.

In de meeste gevallen biedt een motorverzekering alleen dekking voor de standaarduitrusting van de motor. Accessoires die niet tot de standaarduitrusting behoren, zijn vaak niet automatisch meeverzekerd. Het is dan ook belangrijk om te kijken of je verzekeraar een aanvullende verzekering op accessoires aanbiedt.

Een aanvullende verzekering op accessoires biedt dekking voor schade aan accessoires die niet tot de standaarduitrusting van de motor behoren. Deze verzekering vergoedt in geval van diefstal, verlies of beschadiging van de accessoires de reparatie- of vervangingskosten van de accessoires. Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze verzekering vaak alleen geldt tot een bepaald bedrag en dat er vaak sprake is van een eigen risico.

bikergirl dionne alojzija met een shoei motorhelm en de zee op de achtergrond

Ben jij nog zoekende naar een motor?

Voor inspiratie bij het kiezen van je eerste A2-motor kan je hier klikken. Bij MotorCity zijn we trots en erkend dealer van YahamaSuzukiKawasakiRoyal EnfieldCFmoto en Can-Am. Ben je opzoek naar een occasion (A2) motor, geen probleem. We hebben altijd een ruim aanbod

Je kunt ook altijd even contact opnemen voor advies en actueel aanbod in onze showroom. Of bel met 020 480 80 10.

Ben je opzoek naar specifieke accessoires of onderdelen. Of wil je iets laten monteren, neem dan contact op met onze werkplaats

A2 motoren