De beste motorcamera's

De ultieme gids voor motorcamera's
Wat is een motor camera? Welke motor camera moet je kopen? Dat lees je in dit artikel.

De ultieme gids voor motorcamera's
Wat is een motor camera? Welke motor camera moet je kopen? Dat lees je in dit artikel.

De perfecte motorcamera kopen

Als motorrijder is de sensatie die je krijgt van het rijden op de open weg, het doorkruisen van uitdagende terreinen en het navigeren door haarspeldbochten ongeëvenaard.

Was er maar een manier om deze momenten vast te leggen en voor altijd als herinnering te bewaren; wacht, er is een manier: een motorcamera.

Een motorcamera houdt u veilig tijdens het rijden en helpt u de adembenemende momenten in 3D opnieuw te beleven terwijl ze plaatsvinden.               

Maar hoe kun je de perfecte motorcamera kopen?

Dit artikel geeft je een uitgebreide gids voor een motorcamera, inclusief de definitie van een motorcamera, montagemogelijkheden van motorcamera's, dingen die je moet overwegen voordat je een motorcamera koopt en enkele van de beste motorcamera's waar je in 2023 op moet letten.

 

A2 motoren

Wat is een motorcamera?

Een motorcamera is een camera-apparaat dat op een motorfiets wordt gemonteerd om beelden op te nemen terwijl je rijdt.

Net als dashboardcamera's voor auto's nemen motorcamera's uw rit voortdurend op om uw rijgedrag te controleren en beelden te leveren als bewijs in geval van een ongeval.

Wanneer ze gemonteerd zijn, leggen ze ook het verbluffend mooie landschap vast terwijl u voorbij rijdt, zonder uw veiligheid in gevaar te brengen.

Motorcamera's bieden een reeks montageopties die de rijder het beste uitkomt; of het nu gaat om de stijl of het perspectief van de opname, u kunt deze overwegen voordat u een steun koopt.

Sommige camera's zijn speciaal ontworpen voor montage op de motorfiets, andere voor het lichaam en weer andere voor de helm. Hoewel sommige worden geleverd met een reeks bevestigingsopties.

motorcamera r6 van maaike
insta360

Action cam motorcamera bevestigen

Montage op de helm

Een helmbevestiging is de populairste bevestigingsoptie voor een motorfietscamera. Met de helmcamera kunt u handsfree opnamen maken vanuit een POV-perspectief. In principe beweeg je mee met de camera, en wat jij ziet, ziet de camera ook.

Je kunt je camera monteren op de bovenkant van je helm, aan de zijkanten of op de kin, wat de beste locatie is als je ongelooflijke horizontale en verticale POV-beelden wilt.

Motorfiets montage

Er zijn tal van plaatsen om een motorcamera op een motor te monteren, waaronder het staartstuk, het bovenste gedeelte van een benzinetank en het onderste gedeelte van het frame, maar het stuur is de meest logische plaats.

In tegenstelling tot op een helm gemonteerde camera's nemen op de motor gemonteerde camera's op vanuit een vaste positie en geven je een goed en stabiel zicht op de weg voor je. De meeste van deze camera's kunnen worden ingesteld om constant op te nemen wanneer de fiets rijdt.

Borstmontage

Op de borst gemonteerde camera's lijken veel op op een helm gemonteerde camera's; ze bieden unieke videohoeken en zijn gemakkelijk te gebruiken en aan te passen aan elk lichaamstype. Bovendien kun je ze over zware jassen dragen en toch uitstekende beelden vastleggen.

Waar je op moet letten tijdens het kopen van een motorcamera

Voordat je een motorcamera koopt, moet je letten op een aantal kenmerken. Het hangt allemaal af van het soort rijder dat je bent, maar het is essentieel dat je alles krijgt wat je nodig hebt om je video-opnamen soepel te laten verlopen.

De volgende zijn factoren waarmee je rekening moet houden bij het winkelen voor een motorcamera.

Videokwaliteit van motorcamera's

Als je een motorcamera koopt omdat je beelden en video's wilt vastleggen terwijl je op je rijavontuur bent, wil je graag de beste beeldkwaliteit.

Het goede is dat veel motorcamera's High definition (4k video) kwaliteit bieden, wat vrij goed is voor beelden van hoge kwaliteit.

Toch, buiten dat, moet je zoeken naar een hoge resolutie camera met lage beeldcompressie, goede beeldstabilisatie, een grote beeldsensor, en een groothoeklens om zoveel mogelijk van de weg vast te leggen.

Kijk ook naar camera's met hoge frames per seconde (fps). Hogere frames zoals 60 fps geven je vloeiende beelden en maken slow motion in postproductie mogelijk, wat gunstig is voor trucs en sprongen tijdens je rit, en lagere frames zoals 24 fps zorgen voor een trillende video, iets wat je niet wilt.

Batterijduur van motorcamera's

Een lege batterij kan heel vervelend zijn als je net bent begonnen met opnemen op je camera. De levensduur van de batterij hangt af van het model van de batterij, de capaciteit en de beeldopname die u doet, of u nu foto's maakt of beelden vastlegt. Dat gezegd hebbende, is het redelijk om 2 uur te verwachten zonder dat de batterij leeg raakt.

Dus als u een motortocht plant, raad ik u aan een camera met een verwijderbare batterij aan te schaffen en extra batterijen te kopen die u vooraf kunt opladen en verwisselen als de batterijen op zijn. Bekijk de beoordelingen van andere motorrijders in online winkels om de beste camera of batterij te vinden.

Audiokwaliteit

Sommige camera's hebben een ingebouwd audiosysteem, maar de realiteit is dat het praktisch onmogelijk is om kwaliteitsgeluid op te nemen boven wind en motorgeluid uit.

Het meeste zal gedempt en onduidelijk zijn, dus als u uw ervaringen en interacties wilt vastleggen, investeer dan in een actiecamera die tijdens het fietsen kan worden aangesloten op een externe microfoon voor een betere audio.

Connectiviteit

De meeste motorcamera's hebben tegenwoordig Bluetooth en Wifi connectiviteit. Met deze functies heb je toegang tot beelden en kun je ze naadloos overzetten zonder je geheugenkaart eruit te halen en ze over te zetten naar een computer.

Met deze functies kun je ook je ritten live streamen en de camera-instellingen van je telefoon of tablet bedienen. Onderzoek voordat je een motorcamera koopt eerst meerdere camera's en controleer of ze over deze functies beschikken.

- Weerbestendigheid

Het weer is vaak onvoorspelbaar, en er kan van alles gebeuren terwijl je rijdt, dus het is beter om voorbereid te zijn met een weer- en waterdichte camera.

Zo niet, investeer dan in een waterdichte behuizing om uw camera te beschermen tegen deze barre weersomstandigheden.

Speciale functies

Tegenwoordig bieden de meeste motorcamera's op de markt speciale functies zoals GPS, ingebouwde schermen en bewegingssensoren. U kunt zelf bepalen welke functies voor u belangrijk zijn en deze meenemen in uw aankoopbeslissing.

Andere te overwegen factoren

- Vorm en grootte

- Geheugen

- Gebruiksgemak

- Accessoires

- Stroombron

 

GoPro HERO 10 motor

Vijf beste motorcamera's om te kopen in 2023

Beste motorcamera overall: GoPro hero 10 black actiecamera

De GoPro hero 10 black action camera is misschien wel de meest veelzijdige camera op de markt. Hij wordt aangedreven door de nieuwe krachtige GP2-processor en legt 5,3K-video vast met 60 fps en nog hogere framesnelheden -4K bij 120p en 2,7K bij 240p, afhankelijk van wat je nodig hebt.

Hij overtreft alle voorgaande GoPro-modellen met een hoge resolutie van 23MP waarmee prachtige beelden kunnen worden vastgelegd.

Enkele van de kenmerken zijn prestaties bij weinig licht en Hypersmooth 4.0 beeldstabilisatie, wat betekent dat of je nu op onverharde paden of landwegen rijdt, je nog steeds een vloeiende video kunt maken.

De Hero 10 is ook verbonden met de cloud, dus zodra je hem oplaadt, worden je beelden automatisch geüpload naar de cloud met onbeperkte opslagruimte. De camera is duur, maar vergeleken met de Hero 11 is hij betaalbaarder.

Voordelen

- Hypervloeiende videostabilisatie

- Compatibel met meerdere accessoires

- Fantastische videokwaliteit

- Robuust en waterdicht

- Krachtige GP2-processor

Minpunten

- Prestaties bij weinig licht moeten nog worden verbeterd

- Kleine sensor

Beste actiecamera: Insta360 ONE RS Twin Edition

De Insta360 ONE RS Twin Edition is een krachtige en unieke configuratie van het modulaire ONE RS-camerasysteem waarmee gebruikers de camera kunnen wisselen tussen een 4K-lens met 60 fps en een 360 graden-lens die 5,7K met 30 fps kan opnemen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Het biedt ook creatieve effecten zoals filmische slow-motion opname en de onzichtbare selfie waarmee je luchthoeken kunt vastleggen die op dronebeelden lijken. Met zijn nieuwe 48MP sensor kun je ook foto's maken in 6k breedbeeldmodus.

De Insta360 ONE RS Twin Edition is ontworpen om waterdicht te zijn met een extra case en kan tot 16' onder water. Met tal van accessoires en bevestigingsstijlen voor uw helm, biedt deze camera u opties om te kiezen wat u het beste bevalt.

Voordelen

- Compatibel met verschillende accessoires

- 360 graden en 4K lensopties

- Uniek ontwerp

- Uitstekende stabilisatie

- 6k breedbeeldmodus

- Onzichtbare selfie stick

Nadelen

- Duur

insta 360 one rs twin motor

Beste motorcamera met intercom: Sena 10C Evo

De Sena 10C Evo maakt het mogelijk om onderweg te communiceren met collega motorrijders. Dit communicatieapparaat is uitgerust met Bluetooth handsfree intercoms tot 1 mijl afstand en verbindt maximaal 4 rijders en een camera die 4K video opneemt met 30 fps of 1080P met maximaal 60 fps.

Hij maakt 12MP foto's, wat nog steeds een lage resolutie is, maar niet zo slecht in vergelijking met gewone smartphones. Zijn innovatieve audiomix maakt doorlopende vertellingen of het opnemen van spraak over de radio mogelijk, wat het bewerken vergemakkelijkt. Bovendien kan zijn geheugencapaciteit tot 128 GB op een microSD.

De Sena fabrikant belooft geen waterdichte functies, maar rijders die hem gebruikt hebben beweren dat hij waterdicht is.

Voordelen

- Hoge resolutie camera

- 4k video

- Grote opslagcapaciteit

- Bluetooth-verbinding

- Handige smartphone app

Nadelen

- Geen beeldstabilisatie

- Korte levensduur van de batterij

Beste waarde: Akaso V50 Elite

De Akaso V50 Elite is ideaal voor iedereen met een krap budget en het beste concurrerende alternatief voor de GoPro's. De camera biedt 4k-videobeelden met 60 fps, 4K/30fps, 2,7K/60fps, 2,7K/30fps, 1080p/120fps en 720p/240fps.

Hij legt ook beelden vast met een 20MP sensor in JPEG en raw, met uitstekende resultaten. De camera biedt geavanceerde elektronische beeldstabilisatie die zelfs op hobbelige ritten vloeiende videobeelden vastlegt.

De Akaso V50 Elite heeft een instelbare kijkhoek die u kunt variëren tussen een smalle, medium en brede hoek. Hij is niet waterdicht, maar wordt geleverd met een robuuste, waterdichte behuizing die veilig is tot 1,5 meter onder water, plus voldoende accessoires.

Voordelen

- Foto's in hoge resolutie

- Wordt geleverd met een waterdichte behuizing

- Inclusief diverse accessoires

- Wordt geleverd met twee 1.010mAH batterijen

- Waterdichte behuizing

Nadelen

- Klein selfie scherm

- Dynamisch bereik is niet geweldig

- Beeldstabilisatie is nog steeds voor verbetering vatbaar

- Alleen waterdicht in hoesje

Langere batterijduur: Drift Innovation Ghost XL Pro

Als het gaat om motorcamera's, weet je dat de grootste tegenvaller meestal de korte batterijduur is; De Drift Innovation Ghost XL Pro actiecamera is echter anders.

Het biedt een indrukwekkende levensduur van de batterij tot 7 uur continue opname van 4K-video's op een enkele lading, het dubbele van de GoPro batterij levensduur.

De innovatieve camera met 360 graden lens kan 4K/30fps, 2,7K/60fps en 1080p/120fps opnemen.

De Drift Innovation Ghost XL Pro is ook IPX7 waterdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken als het giet of onder water opneemt.

De actiecamera biedt meerdere bevestigingsopties en een elektronische beeldstabilisatiefunctie voor een soepele videoweergave.

Voordelen

- 360 graden draaibare lens

- Video in hoge resolutie

- Slank ontwerp

- Verschillende bevestigingsopties

- Langere levensduur van de batterij

- Waterdicht

Nadelen

- Beperkte framerates en resoluties

Motorcamera

Zoals je gelezen hebt zijn er genoeg camera's om uit te kiezen. Ook leuk om een motor camera mee te nemen als je op motor vakantie gaat, met leuke motorroutes in Frankrijk bijvoorbeeld. Vergeet dan niet onze motor vakantie checklist te lezen! Oja en check voor vertrek nog even je bandenspanning.

 

A2 motoren