bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024

Yamaha MT-09 SP 2024

De Nieuwe Yamaha MT-09 SP 2024!
Het uiterlijk van de MT-09 is geïnspireerd op de R1M en heeft verbeterde rij modi, opgewaardeerde vering en Brembo-remmen.

De Nieuwe Yamaha MT-09 SP 2024!
Het uiterlijk van de MT-09 is geïnspireerd op de R1M en heeft verbeterde rij modi, opgewaardeerde vering en Brembo-remmen.

De nieuwe Yamaha MT-09 SP 2024

Welkom op Motorcity’s blog, waar we vandaag diep duiken in Yamaha's recentste wonder, de MT-09 SP 2024.

Bereid je voor op een sensationele ontdekking. Yamaha, een naam die synoniem staat voor innovatie en prestaties in de motorwereld, heeft zojuist hun nieuwste toevoeging aan de legendarische MT-serie onthuld: de 2024 Yamaha MT-09 SP.

Deze motorfiets is niet zomaar een upgrade; het is een revolutie op twee wielen die de grenzen van technologie en design verlegt.

Exclusief ontwerp geïnspireerd op de R1M

De MT-09 SP is niet alleen een krachtige machine, maar ook een kunstwerk.

De motorfiets pronkt met een op de R1M geïnspireerde esthetiek, inclusief exclusieve Icon Performance-kleuren die de sportieve uitstraling versterken en de nauwe band met de R1M - Yamaha's technologisch meest geavanceerde productiemotorfiets - benadrukken.

 

Bekijk de nieuwe Yamaha MT-09 SP
bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024

Geavanceerde technologie en rijmodi

Yamaha heeft geen enkele moeite gespaard in het uitrusten van de MT-09 SP met geavanceerde technologieën.

Een hoogtepunt is de TRACK Yamaha Ride Control, met aanpasbare instellingen die perfect zijn voor circuitdagen.

Rijmodi: Naast de standaardmodi SPORT, STREET en RAIN, biedt de MT-09 SP twee extra aanpasbare modi en exclusieve TRACK-modi.

TRACK-modi: Deze modi bieden de mogelijkheid om de motorafstellingen fijn te tunen voor circuitgebruik, inclusief aanpassingen in het motorremmanagement en het niveau van de remcontrole.

Uitschakelbaar ABS: Op het circuit kan het ABS op het achterwiel worden uitgeschakeld voor meer geavanceerde controle en prestaties.

Rijders kunnen kiezen tussen verschillende rijmodi, waaronder SPORT, STREET, RAIN, en vier extra TRACK-modi, waardoor ze hun ervaring op maat kunnen maken.

Superieure remprestaties met Brembo Stylema-remklauwen

Veiligheid en controle zijn cruciaal bij hoge snelheden.

De MT-09 SP beantwoordt deze behoefte met geavanceerde Brembo monoblock Stylema® remklauwen, die een slankere, lichtere en stijvere constructie bieden, en een nauwkeurig remgevoel leveren.

Wat zijn Brembo Stylema Remklauwen?

Brembo Stylema remklauwen zijn high-performance remklauwen ontworpen door Brembo, een wereldleider op het gebied van remtechnologie. Ze zijn specifiek ontworpen voor motorfietsen en staan bekend om hun uitstekende remvermogen en precisie.

Kenmerken en Voordelen:

 1. Lichtgewicht Constructie: Deze remklauwen zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium en zijn ontworpen om zo licht mogelijk te zijn. Dit vermindert de onafgeveerde massa van de motorfiets, wat leidt tot betere handling en reactiesnelheid.

 2. Stijve Constructie: De monoblock constructie, waarbij de remklauw uit één stuk aluminium is gemaakt, zorgt voor een hogere stijfheid. Dit resulteert in een meer consistente remprestatie, vooral onder hoge belasting of bij hoge snelheden.

 3. Verbeterde Koeling: Stylema remklauwen hebben een open design dat betere luchtcirculatie mogelijk maakt. Dit helpt bij het afkoelen van de remmen, wat van cruciaal belang is bij hoge snelheden of agressief rijgedrag, omdat het de kans op fading (verlies van remkracht door oververhitting) vermindert.

 4. Nauwkeurig Remgevoel: Door hun design en stijfheid bieden deze remklauwen een zeer nauwkeurig remgevoel. Dit stelt de rijder in staat om met groot vertrouwen en precisie te remmen, wat essentieel is voor zowel prestaties als veiligheid.

 5. Esthetiek: Naast functionele voordelen bieden de Stylema remklauwen ook een esthetisch voordeel. Hun moderne en gestroomlijnde ontwerp draagt bij aan de algehele uitstraling van de motorfiets.

Toepassing op de MT-09 SP

De Yamaha MT-09 SP is een geavanceerde, high-performance motorfiets. De integratie van Brembo Stylema remklauwen op dit model verhoogt de prestaties, met name:

 • Verbeterde Handling: De lichtgewicht constructie verbetert de algemene wendbaarheid van de motorfiets.
 • Veiligheid bij Hoge Snelheden: Gezien de hoge prestaties van de MT-09 SP, zorgen deze remklauwen voor betrouwbare en consistente remprestaties, essentieel bij hoge snelheden.
 • Rijdersvertrouwen: Ze verhogen het vertrouwen van de rijder door een betrouwbaar en voorspelbaar remgevoel.
bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024
bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024 actiefoto

Exclusief veersysteem voor uitmuntende rijeigenschappen

De MT-09 SP stelt nieuwe normen in veersystemen voor Hyper Naked motoren.

Met een 41 mm KYB-voorvork met DLC-coating en een volledig instelbare Öhlins-achterschokdemper biedt de motorfiets een ongeëvenaarde stabiliteit en precisie.

Smart Key-systeem: Een Stap Vooruit in Gemak

Yamaha introduceert met de MT-09 SP voor het eerst in de Hyper Naked-serie het Smart Key-systeem. Dit systeem vereenvoudigt de interactie met de motorfiets, waardoor rijders zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: de rijervaring.

6-Assige IMU voor Geavanceerde Rijhulpmiddelen

De MT-09 SP is uitgerust met een zesassige IMU die diverse geavanceerde rijhulpsystemen aanstuurt. Dit omvat traction control, een glijcontrolesysteem, een liftcontrolesysteem en een remcontrolesysteem, waardoor de rijder een optimale controle behoudt in verschillende omstandigheden.

5-Inch TFT-Kleurenscherm met navigatie en connectiviteit

Informatie en connectiviteit zijn sleutelwoorden voor moderne rijders.

De MT-09 SP voldoet hieraan met een 5 inch TFT-kleurenscherm dat connectiviteit met smartphones en navigatie via de Garmin StreetCross-app mogelijk maakt wel heb je een  bluetooth verbonden headset nodig de is gekoppeld aan jouw Mt-09 SP. 

Je kunt door het scherm heen scrollen met gloednieuwe stuurschakelaars en de leuze maken tussen 5 verschillende thema's waaronder het SP specifieke track thema dat bij de sportievere rijder past. 

Je kunt via de MY-RIDE app van Yamaha jouw smartphone koppelen aan het 5 inch TFT kleurenscherm waardoor je meldingen, berichtjes en oproepen kunt zien binnen komen en natuurlijk kun je hier ook jouw muziek op bedienen. 

bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024
bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024 lifestyle

Wat is de CP3-motor?

De CP3-motor staat voor "Crossplane Concept 3-cilinder" en is een kenmerkend ontwerp van Yamaha.

Deze motorconfiguratie is uniek door zijn specifieke krukasontwerp, dat een onregelmatige ontstekingsinterval heeft. Dit zorgt voor een kenmerkende krachtafgifte en een uniek uitlaatgeluid, beide kenmerkend voor Yamaha's CP3-motoren.

Kenmerken van de 890 cc EU5+ CP3-motor

 1. Grotere Cilinderinhoud: Vergeleken met eerdere modellen is de cilinderinhoud vergroot van 847 cc naar 890 cc. Dit resulteert in meer koppel en een betere acceleratie, met behoud van een vlotte krachtafgifte.

 2. EU5+ Conform: De motor voldoet aan de nieuwste Europese emissienormen (EU5+), wat betekent dat hij schoner en milieuvriendelijker is zonder in te leveren op prestaties.

 3. Krukasontwerp: De unieke krukas van de CP3-motor zorgt voor een onregelmatige ontstekingsvolgorde, die bijdraagt aan de kenmerkende motorrespons en een kenmerkend uitlaatgeluid.

 4. Verbeterde Vermogenskromme: De motor is afgesteld voor een verbeterde vermogenskromme over het hele toerentalbereik, met speciale aandacht voor het lage- en middenbereik, wat essentieel is voor zowel stadsverkeer als sportief rijden.

 5. Efficiënt Brandstofbeheer: Ondanks de toename in vermogen en koppel, behoudt de motor een efficiënt brandstofverbruik, deels dankzij geavanceerde brandstofinjectietechnologie.

 6. Verbeterde Thermische Efficiëntie: De motor heeft verbeteringen ondergaan om de thermische efficiëntie te verhogen, wat resulteert in betere prestaties en duurzaamheid.

 7. Geoptimaliseerde Balans: De motor biedt een uitstekende balans tussen kracht en beheersbaarheid, wat essentieel is voor een naakte sportmotorfiets.

Impact op de Rijervaring

De 890 cc EU5+ CP3-motor zorgt voor een aangename mix van krachtige acceleratie en gebruiksgemak. Dit maakt de MT-09 SP 2024 geschikt voor zowel het dagelijkse stadsverkeer als voor opwindende ritten op bochtige wegen of zelfs op het circuit.

De motor draagt bij aan de algehele dynamiek van de motorfiets en versterkt het "Hyper Naked"-gevoel, waarbij de rijder een directe en opwindende verbinding met de motor heeft.

Kortom, de 890 cc EU5+ CP3-motor in de MT-09 SP 2024 is niet alleen een technisch hoogstandje, maar vormt ook het hart van de motorfiets en bepaalt in grote mate het unieke karakter en de uitstekende prestaties.

Smart Key-systeem

Keyless Ignition: Met het Smart Key-systeem kan de motorfiets worden gestart zonder dat een fysieke sleutel in het contactslot gestoken moet worden. Dit verhoogt het gemak en de gebruiksvriendelijkheid.

Bereik: Het systeem detecteert de Smart Key zodra deze binnen een bepaald bereik van de motorfiets is. Dit betekent dat de sleutel simpelweg in je zak of tas kan zitten.

Start-/Stopknop: De motor wordt gestart door een speciaal ontworpen schakelaar in te drukken en te draaien.

Veiligheidsfuncties: Het systeem omvat ook opties voor het vergrendelen en ontgrendelen van de tankdop, wat bijdraagt aan de veiligheid en het gemak.

bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024
bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024

Exclusieve volledig instelbare veersystemen

KYB-Voorvork

 1. Afmeting en Materiaal: De voorvork heeft een diameter van 41 mm, een maat die een goed evenwicht biedt tussen sterkte en flexibiliteit, wat cruciaal is voor zowel stabiliteit als handling. De voorvork is vervaardigd uit hoogwaardige materialen die duurzaamheid en prestaties garanderen.

 2. DLC-Coating: DLC staat voor 'Diamond-Like Carbon'. Deze coating vermindert de wrijving tussen de bewegende delen van de voorvork, wat resulteert in een soepelere werking en een betere respons op kleine oneffenheden. De coating beschermt ook tegen slijtage en corrosie, wat bijdraagt aan de levensduur van de voorvork.

 3. Volledige Instelbaarheid: De KYB-voorvork biedt instelopties voor voorbelasting, rebound (uitgaande demping) en compressie (ingaande demping). Dit stelt de rijder in staat de voorvork nauwkeurig af te stemmen op persoonlijke voorkeuren, gewicht, rijstijl en rijomstandigheden, van dagelijks straatgebruik tot sportief rijden op de weg of op het circuit.

 4. Prestaties: De hoogwaardige demping zorgt voor een uitstekende stabiliteit bij hoge snelheden en tijdens agressieve manoeuvres, terwijl het ook comfort biedt tijdens normaal rijden.

Öhlins-Achterschokdemper

 1. Merk en Kwaliteit: Öhlins is een gerenommeerd merk in de wereld van motorsport en motorfietsvering. Hun schokdempers staan bekend om hun kwaliteit, duurzaamheid en superieure prestaties.

 2. Externe Voorbelastingversteller: Deze functie maakt het mogelijk om de voorbelasting van de schokdemper snel en gemakkelijk aan te passen zonder gereedschap. Voorbelasting is de hoeveelheid spanning op de veer in de schokdemper wanneer de motorfiets niet belast wordt. Deze instelling is belangrijk om de motorfiets aan te passen aan het gewicht van de rijder en de bagage, of om de algemene rijhoogte en -houding van de motorfiets te veranderen.

 3. Instelbaarheid: Naast de voorbelasting kunnen rijders vaak ook andere aspecten van de schokdemper afstellen, zoals de rebound en compressiedemping, om de respons op verschillende wegcondities en rijstijlen te optimaliseren.

 4. Prestatievoordelen: Een goed afgestelde Öhlins-schokdemper kan de handling en stabiliteit van de motorfiets aanzienlijk verbeteren, vooral in bochten en bij hoge snelheden. Het kan ook het comfort verbeteren door de impact van hobbels en gaten in de weg te verzachten.

Yamaha MT-09 SP 2024

Kortom, de MT-09 SP 2024 is een Geweldige motorfiets met alles erop en eraan, of je nu een beginnend of ervaren motorrijder bent deze motor zal je niet teleurstellen. 

Met zijn indrukwekkende functies en opvallende design geïnspireerd op de Yamaha R1M zet de MT-09 SP 2024 de toon voor de toekomst van motorrijden. Dus waar wacht je nog op? Stap op en ervaar de opwinding van de MT-09 2024 zelf! Neem ook een kijkje bij de huidige de MT-09 SP (2023). Of misschien wil je de MT-10 SP (2023) zien. 

Motorcity is dealer van Yamaha, naast alle Yamaha modellen hebben wij ook occasions. Kom gerust langs bij ons in de winkel. 

bekijk de Yamaha MT-09 SP 2024 studio foto